UNİCEF: 2014 çocuklar için zor geçti

Birleşmiş Milletler, Boko Haram ve DAİŞ gibi köktendinci gurupların çocuk kaçırma eylemlerinin dünyanın her yerinde artış gösterdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler, Boko Haram ve DAİŞ gibi köktendinci gurupların çocuk kaçırma eylemlerinin dünyanın her yerinde artış gösterdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Çocuk ve Silahlı Çatışmalar temsilcisi Leila Zerrougui, Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmasında, "radikal dinci gurupların, çocukları ve kadınları kaçırmasının, tüm toplumu terörize etmek, sindirmek ve aşağılamak için kullandıkları sistematik bir savaş taktiği olduğunu", ifade etti.

Zerrougui, 15 üyeli Konsey'den çatışma alanlarındaki çocukları korumak için daha sıkı tedbirler almasını ve çocukları hedef alan guruplara ağır ambargolar uygulamasını talep etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki bu konuşma, Nijerya'nın Damasak kasabasında 500 çocuğun Boko Haram tarafından kaçırılması hakkındaki tartışmaların yaşandığı bir dönemde yapıldı.

Mart ayı başında Nijer ve Çad ordusunun ortak operasyonu sonucunda Nijer sınırındaki Damasak kasabası Boko Haram'ın elinden kurtarılmıştı. Dün pek çok haber ajansında Boko Haram'ın çekildiği kasabada 500 çocuğun kayıp olduğu haberleri çıkmıştı.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, 2014'ün çocuklar için yıkıcı bir yıl olduğunu açıklamıştı. UNİCEF'in 2014 çocuk raporuna göre, 2014 yılında Orta Afrika, Güney Sudan, işgal altındaki Filistin topraklarında, Irak, Suriye ve Ukrayna'da yaklaşık 15 milyon çocuk savaşlardan etkilendi.