Ekolojik sorunlar Van’da tartışılıyor

Çevre ve Ekoloji konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) ile Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ekoloji Semineri’ halkın yoğun katılımıyla başladı.

Çevre ve Ekoloji konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) ile Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ekoloji Semineri’ halkın yoğun katılımıyla başladı. Seminerin açılış konuşmasını yapan DTK Van Ekoloji Komisyonu Üyesi Fatih Şahin, HES, baraj ve çevre talanına karşı nasıl bir mücadele ortaya koyulması gerektiğini tartışacaklarını belirterek, ekolojik toplum paradigmasını hayata geçirmek için herkesi mücadele etmeye çağırdı. 

Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) ile Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Ekoloji Semineri ’ toplantısı Van’da başladı. Nuda Kültür Merkezi’nde düzenlenen Seminere DBP İl Eş Başkanı Avukat Miraz Çallı, HDP-DBP Van İl yöneticileri, Belediye Eş Başkanları, STK temsilcileri, avukatlar ve mahalle meclisleri katıldı. Gün boyunca sürecek olan toplantıda, “Su hakkı, HES’ler ve mücadele pratikleri”, “Kıyı sahil şeridi ve sulak alanların korunması” ve “Van’ın mevcut çevre sorunları çerçevesinde ekoloji mücadelesi nasıl ortaklaştırılabilir?” konuları tartışılacak. 

“HERKESİ EKOLOJİK TOPLUM PARADİGMASI ÇERÇEVESİNDE MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Toplantının açılış konuşmasını DTK Van Ekoloji Komisyonu Üyesi Fatih Şahin yaptı. Amed’de düzenlenen toplantılarda Van’ın ekolojik pilot kent olarak kabul edildiğini söyleyerek, yaptıkları bu toplantıyla kent ve çevre talanının önüne geçmek istediklerini belirtti.  Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü bir paradigmayla, iktidarın neo liberal politikalarla Türkiye’nin her yerini HES, baraj, devasa havaalanları ve köprülerle talan ettiğini söyleyen Şahin, devrimcilerin, solcuların, demokratların buna karşı ortak bir mücadele ortaya koyması gerektiğini ifade etti. HES, baraj ve çevre talanına karşı nasıl bir mücadele ortaya koyulması gerektiğini tartışacaklarını aktaran Şahin, ekolojik toplum paradigmasını hayata geçirmek için herkesi mücadele etmeye çağırdı. 

OCAK: KÜRTLER HEPİMİZİN HUKUKUNA SAHİP ÇIKIYOR

İlk panele İstanbul Barosu’ndan Av. Deniz Gedik, Av. Olguner Olgun, Av. Alptekin Ocak ve Ankara Barosu’ndan Av. Emre Baturay Altınok  da “Su hakkı, HES’ler ve mücadele pratikleri” konusunda sunum yaptı.

Panelin ilk konuşmasını yapan Av. Olguner Olgun, su hakkının temel bir insan hakkı olduğunu ve ücretsiz olması gerektiğini söyleyerek, ancak bu sistemin böyle yürümediğini belirtti. Suya erişim herkesin temel hakkı olduğunu vurgulayan Olgun, yönetimlerin de bunu sağlamak zorunda olduklarını ifade etti. Tüm inanç ve hukuk sistemlerinde suyun kutsal olarak kabul edildiğinin altını çizen Olgun, suyun anayasal hak niteliği taşımasının önemli olduğunu çünkü buna ilişkin bir dava sürecinin gelişebileceğini söyledi. 

Karadeniz bölgesinde çevre talanına ilişkin sunum yapan Av. Alptekin Ocak ise, Kürt bölgelerinde ekoloji ve suya çok önem verildiğinin altını çizdi. Burada yaşanan bir varoluş olduğunu ifade eden Ocak, yok sayma politikalarına karşı, dil, kültür ve diğer tüm alanlarında bir varoluşa tanıklık ettiklerini söyledi. Ocak, “Kürtler hepimizin hukukuna sahip çıkıyorlar. Bu talepleri artık herkes savunuyor. Sizin mücadeleniz bizlere umut veriyor. Özellikle kadınların yer aldıkları konumları bizlere büyük bir ders veriyor. Asıl soru savaş bittikten sonra ne olacak? Buna kafa yormazsak büyük sorunlar yaşayacağız. Batı’da yaşanan tahribatı burada da yaşama gibi bir korkumuz var” diye konuştu. 

ALTINOK: DEVLET YILLARCA KİRLİ POLİTİKALARLA DOĞAYI TALAN ETTİ

Ankara Barosu’ndan Av. Emre Baturay Altınok da, toplantının bir deneyim aktarma toplantısı olduğunu söyledi. Altınok, “Çözüm süreci bir nihayete erdiğinde, barış geldiğinde savaş hukuku sonlanacak ve bu savaş hukuku normalleşecek. Savaş bittikten sonra burası artık sermaye için makul bir hal alacak. Tüm yaşam burada değişecek. Sermayenin eliyle doğanız, yaşamınız, ürünleriniz, beslenme biçimleriniz değişecek. Buna karşı nasıl mücadele etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor” dedi.

Seminer  ‘Kıyı salih şeridi ve sulak alanların korunması’ konulu bölüm ile devam ediyor.