DTK Ekonomi Komisyonu harekete geçti

DTK Van Ekonomi Komisyonu, Van’da Meyveciliği Geliştirme ve Arıcılık Projesi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında 23.500 adet elma, armut, kiraz ve ceviz fidanları dikilecek, arı kovanları dağıtılacak.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Van Ekonomi Komisyonu,  Van’da Meyveciliği Geliştirme ve Arıcılık Projesi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında önümüzdeki günlerde 23.500 adet elma, armut, kiraz ve ceviz fidanları dikilecek. Arıcılık konusunda ise Gevaş’ta arı kovanları dağıtılacak.

Kürdistan’da uzun bir süredir ekonomi konferansları gerçekleştiren ve konferanslarda elde edilen tespit ve sonuçları kamuoyuyla paylaşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ekonomi Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor.  Kürdistan’da özellikle seracılığın geliştirilmesine ilişkin projeler geliştiren DTK Ekonomi Komisyonu kısa süre içinde projelerini hayata geçirecek. Bu aşamada Van’da ilk olarak 23.500 meyve ağacı dikmeyi planlayan komisyonun hedefinde Van’ın önemli geçim kaynaklarından biri olan arıcılık konusunda da belirlenen bazı noktalarda faaliyete geçilecek.

‘HALKIMIZ SEBZE VE MEYVE İHTİYACINI KENDİSİ KARŞILAYACAK’

Yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren DTK Ekonomi Komisyonu Üyesi Mehmet Cengiz, düzenledikleri Ekonomi Konferansı’yla teorik ve ilkesel düzeyde yürütülen çalışmaların pratik ayağını hayata geçirmek için çalışmalar başlattıklarını kaydetti. Van ve ilçelerinde DTK Ekonomi Komisyonları oluşturma çalışmalarının son aşamaya geldiğini ifade eden Cengiz, “Bu çerçevede yaş sebze ve meyve ihtiyacının yerelden karşılanması konusunda çalışmalarımız var. Bölgemizin yaş sebze ve meyve ihtiyacı daha çok İran ve Mersin’den karşılanıyor. Bu oran yüzde 95 ve bölgemiz bir pazar mahiyetinde tutularak üretim kabiliyetinden düşürülmüş. Önümüzde birkaç gün içinde meyve ve sebze ağaçlarımızı dağıtacağız. Bu konuda birçok uzman arkadaşımızla çalışıyoruz. Bu yüzden çiftçilerimizin bir birlik halinde örgütlenmesi gerekiyor. Kentin çeperinde 50’ye yakın sera oluşturacağız ve bunlar savaş mağduru ailelere dağıtılacak. Biz toplumun bu konuda dayanışarak öz kaynaklarını oluşturmasını istiyoruz. Bu seralardan üretilecek ürünlerle birlikte halkımız örgütlenecek. Üretilen sebze ve meyvelerin aracısız bir şekilde insanlarımıza ulaşmasını sağlayacağız” dedi.

‘ARICILIĞIN GELİŞMESİ İÇİN KOVANLAR DAĞITILACAK’

Arıcılık konusunda Gevaş’ta 4 büyük köy ve 8 mezrada faaliyet göstereceklerini ifade eden Cengiz, “Buralarda boşaltılmış köylerimizde arıcılığı kooperatif biçiminde örgütlenerek kovanlar alınacak. Bu konuda da uzman arkadaşlarla birlikte hareket edeceğiz. Öncelikli olarak bunun toplumsal ayağını oluşturduktan sonra Arıcılık kooperatiflerini kuracağız. Gevaş’ta (Geliyê Qarqaran) bölgesi bu anlamda çok uygun. Bizim bu köylerimizde zaten geleneksel üretim anlayışı var ve biz de bunu destekleyeceğiz” diye konuştu.

‘SU MECLİSLERİMİZİ OLUŞTURACAĞIZ’

Kürdistan’da su meclisleri oluşturacaklarını sözlerine ekleyen Cengiz,  “Oluşturacağımız bu meclisler demokratik meclislerimizin vasıtasıyla eşit bölüşülecek ve halkımıza dağıtılacak. Şu an da köylerimiz birbiriyle suyu bile paylaşmıyor. Bu ciddi bir problemdir ve bunu aşacağız” dedi.

‘KÜRTLER SİYASİ ANLAMDA BAŞARDIKLARINI EKONOMİDE DE BAŞARACAK’

DTK ve Kürt Hareketi’nin ekonomi anlayışının dayanışmayı esas alan ekonomi olduğunu vurgulayan Cengiz, toplumun dezavantajlı kesimlerini göz önünde bulundurarak çalıştıklarını ifade etti. Ulaşım, ekmek ve barınma ihtiyaçları konusunda ekonomik dengeleri göz önünde bulunduracaklarını ancak ortada ciddi bir rantın olduğunu bununda ekonomik dengelerle ilgili olmadığını dile getirdi. Kürtlerin siyasi anlamda başardıklarını ekonomide de başarabileceğini söyleyen Cengiz, “ Biz ekonomi meselemizi toplumun kendi örgütlenmesi olarak ele alıyoruz. Perspektifimiz de bu yöndedir. Bütün paydaş kurumlar bu perspektifle çalışmalı. Devletin ya da sermayenin bize sunduklarını reddediyoruz” şeklinde konuştu.