‘Rojava Demokratik Gençlik Birliği’ ilan edildi

Rojava'daki gençlik örgütleri “Yekîtiya Ciwanên Demokratîk li Rojavayê Kurdistanê” çatısı altında birleşme kararı aldı.

Rojava gençlik örgütlerinin yeniden yapılanmasını öngören dördüncü kongresi yoğun tartışmalar ardından alınan önemli kararlarla sona erdi. Kongrede gençlik örgütlerinin “Yekîtiya Ciwanên Demokratîk li Rojavayê Kurdistanê” çatısı altında birleşmesi ve özel bir bayrağının olması kararlaştırıldı.

Girkê Legê’de dün başlayan kongrede yoğun tartışmalar ardından Rojava gençliğinin ‘Demokratik Gençlik Birliği’ olarak yeniden örgütlenmesi kararı aldı.

Aram Tigran Kültür-Sanat Merkezi’nde Rojava gençlik örgütleri ve Güney Kürdistan ile Şengal’den 325 delegenin katılımıyla, “Arin Mirkan direnişini sahiplenmek halklar baharının zafer garantisidir” sloganıyla gerçekleşen Kongrede Cizîrê Kantonu Gençlik ve Spor Konseyi başkanı Mihemed Fatimê, Tevgera Ciwanên Şoreşger (Devrimci Gençlik Hareketi) temsilcileri, Tevgera Jinên Ciwan ên Şoreşger (Devrimci Genç Kadın Hareketi) temsilcileri, Yurtsever Kürt Öğrencileri Konfederasyonu, TEV-DEM bünyesinde örgütlenen gençlik hareketleri, Partiya Çep a Kurd li Sûrî (Suriye Kürtleri Sol Partisi) gençliği, Arap Ulusal Konseyi Qamişlo Bürosu temsilcileri, Şehit Aileleri Kurumu, Kürt Dili ve Eğitimi Hareketi (TZP), Şengal gençleri, sivil toplum örgütleri spor meclisi, Yüskek seçim kurulu yetkilileri ile Güney Kürdistan’dan gençler de hazır bulundu.

Devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan Kongre, Kongreyi yönetecek divanın seçilmesi ardından Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın gençliğe yönelik perspektifleri ile KCK’nin kongreye sunduğu kutlama mesajı okundu.

Ardından TEV-DEM, Genç Kadın Hareketi, Cizîrê Kantonu Gençlik ve Spor konseyi, Yasama Meclisi Gençlik Komitesi, Suriye Kürtleri Sol Parti gençliği, Bakurê Kurdistan gençlik hareketi ile Şengal gençliği adına konuşmalar yapıldı.

Daha sonra gençlik örgütlerinin geçen süreçteki faaliyetlerini içeren raporlar okunarak değerlendirmeler yapıldı ve gençlik örgütlerinin ortak sözleşmesi taslak metni tartışama açılarak görüş ve öneriler temelinde gerekli düzetmelere gidilerek Kabul edildi.

Rojava gençlik örgütlerinin Rojava Demokratik Gençlik Birliği’ adında bir çatı örgütünün oluşması yönündeki önerisi, kongrede oylanarak kabul edildi. Alınan karara göre, gençlik çatı örgütüne ait yeni bir bayrak belirlenecek.

Kongreye katılım sağlayan tüm gençlik örgütlerinin temsilini bulduğu yeni gençlik yönetimi belirlendi.

Gençlik Kongresi, yeni yönetimin belirlenmesi ve kararların onanmasından sonra, gençliğin mücadelesini ve eylemlerini konu alan sinevizyonun izlenmesi ardından şehitlere bağlılık sloganları ve çekilen halaylarla sona erdi.

 

 Gençlik kongresinde alınan kararlardan bazıları şöyle:

1- Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için mücadelenin yükseltilmesi,

2- Tüm gençlik örgütlerinin kendi iç işleyişini ve tüzüğünü Rojava Demokratik Gençlik Birliği Sözleşmesine göre düzenlemesi ve bu temelde özgünlüğünü koruması,

3- Her yılın 21 Mart’ında ‘Hogir Kobani’ adına gençlik festivali düzenlenmesi,

4- Rojava genelini kapsayacak uzman ve gelişkin kültür-sanat gruplarının oluşturulması,

5- Gençlik spor kulüpleri oluşturulması ve Rojava genelinde profesyonelleşmeyi öngören spor takımları kurulması

6- Rojava devrimini hedefleyen saldırılara karşı yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi,

7- Gençliğin düşünsel eğitiminin gençlik akademilerinde derinleştirilip güçlendirilmesi,

8- Basın alanında gençliğin kendine özgü bir kurumlaşmasının geliştirilmesi,