Encü: 'Devlet katletti, failleri akladı'

Roboski katliamında yakınlarını kaybedenler, sınır ticaretinde kullandıkları katırlarının askerler tarafından katledilmesi ile Şirit Yaylası'na göç etti

Roboski katliamında yakınlarını kaybedenler, sınır ticaretinde kullandıkları katırlarının askerler tarafından katledilmesi ile Şirit Yaylası'na göç etti. Katliamda kardeşi Cihan Encü'yü yitiren Hüseyin Encü, "Devlet bizi kendi topraklarımızda katletti. Yine aynı yerde yaşam mücadelesi sürdürürken katliam hazırlıkları içerisinde olduklarını görüyoruz" diyerek, duruma tepki gösterdi.

Şırnak'ın Uludere ilçesinde 28 Aralık 2011 tarihinde 34 sivil yurttaşın TSK'ya ait savaş uçakları tarafından katledildiği Roboski köyünde, son günlerde askerin hayvan ve doğayı katletmesi köy halkını göç etme noktasına getirdi. Göç etmek için Federal Kürdistan Bölgesi'ne doğru yola koyulan Roboskili yüzlerce yurttaş, katırların katledildiği Salatalık Pınarı'nda bölgesinde konumlanan askerlerin kurduğu barikatlar ile geçişleri engellendi. "Yasaklı bölge" olduğunu gerekçesiyle geçişlerine izin verilmeyen yurttaşlar, Salatalık Pınarı'nda nöbet eylemine başladı. Akşam saatlerine kadar yaylada eylemlerini sürdüren yüzlerce yurttaş, karanlığın çökmesiyle farklı noktalarda kurdukları çadırlarda nöbetlerine devam ediyor. Yaşlı, kadın ve çocukların Roboski köyüne geri dönmesini sağlayan yurttaşlar, geceyi ateşler etrafında bir araya gelerek söyledikleri türkülerler ile sürdürdü.

'EKİLİ ARAZİLERİMİZİ DAĞITIYORLAR’

Nöbet eyleminde olan ve Roboski katliamında kardeşi Cihan Encü'yü yitiren Hüseyin Encü, devletin Roboski'ye yönelik baskılarının köy halkını göçe zorladığını belirterek, devletin tüm gücünü Roboski'de yeni bir katliamı gerçekleştirmek için kullandığını söyledi. Askerlerin katırları katledildiğine dikkat çeken Encü, "Devlet, bizi katlettiği ve failleri akladığı yetmezmiş gibi şimdi de hayvanlarımızı ve doğamızı katlediyor. Yıllardır kullandığımız yaylalarımıza gelemez olduk. Ekili arazilerimizi dağıtıyorlar. Köyümüz yaylalarımızla birlikte dört bir yandan işgal altında. Bizden ne istediklerini anlayamıyoruz" diye konuştu.

'DEVLET ROBOSKİ'YE FABRİKA KURDU DA BİZ Mİ ÇALIŞMADIK?'

Sınır ticaretinin bölge halkın için geçim kaynağı olduğunu dile getiren Encü, "Devlet bizi kendi topraklarımızda katletti. Yine aynı yerde katliam hazırlıkları içerisinde olduklarını görüyoruz. Yüzlerce kişi daha bu mücadelede katledilse, tek geçim kaynağımız olduğu için bu yolda devam edeceğiz. Devlet Roboski'ye fabrika kurdu da biz mi çalışmadık?" diye sordu.

Roboski katliamı sonrası köye gelen Uludere Kaymakamı'na "saldırıda bulunduğu" iddiasıyla yargılanan ve 8 ay cezaevinde kalan Behçet Kaya ise katliamın faillerini yargılamayan devletin amacına dikkat çekti. Kaya, devlet yetkililerinin Roboski'ye gelerek, "Neden sınır ticareti yapıyorsunuz ?" diye sorması gerektiğini dile getirerek, "Devlet bu halkın geçim derdi olduğunu bildiği halde, bir gün gelip bu halkı dinleme gereği duymadı. Hiçbir geçim imkanı sağlamadığı Roboski'yi katlediyor" diye konuştu.

'ROBOSKİ'DEN NE İSTİYORSUNUZ'

Roboski halkını sınır ticaretine zorlayanların, Roboski'yi katlettiğini söyleyen Kaya, yetkililerine, "Roboski'den elinizi çekin. Roboski'den ne istiyorsunuz? İnsanları katlettiğiniz yeter. Katırlarımız ile ne derdiniz var? Artık yeter" sözleriyle tepki gösterdi. Kaya, askeri ablukanın sürmesi durumunda sınırdaki direnişlerinin devam edeceğini dile getirdi.