Dağın vaz geçilmeyen aksesuarı: Gerilla kefiyesi

Gerillada kefiye sahibi olmak ya da takmak olmazsa olmazlarındandır. Dağ koşullarında gerillayı kefiyesiz düşünmediğimiz gibi, kefiyeyi de gerillasız düşünmek olmuyor çoğu zaman. Kefiye yazın güneşten korur, serinletir, kışın soğuktan korur ısıtır.

Gerillada kefiye sahibi olmak ya da takmak olmazsa olmazlarındandır. Dağ koşullarında gerillayı kefiyesiz düşünmediğimiz gibi, kefiyeyi de gerillasız düşünmek olmuyor çoğu zaman. Kefiye yazın güneşten korur, serinletir, kışın soğuktan korur ısıtır. Bu da hem yazlık hem de kışlık kullanıldığı için, hem de bir giyim sitili haline geldiği için kefiyenin, her mevsime göre renk ve kalınlığı da değişir; kışın kalın ve koyu renkte olurken, yazın daha ince ve açık renkler tercih edilir.

KEFİYE GERİLLANIN VAZ GEÇİLMEZİDİR

Kefiye gerilla için çok işlevli olduğunu belirten YJA-STAR gerillalarından Avesta Cudi, kefiyenin esas işlevinin çok olduğunu söyledi. Ama belli başlı işlevleri olduğunu belirten Cudi, “Bazen yorgan, bazen yastık, bazen de döşek olabiliyor soğuk kış gecelerinde. Bazen yaz gecelerinde yıldızlar altında sivrisineklerden korurken, bazen de, soğuk kış gecelerinde ısıtıcın olur. Bunu ancak gerillalık yapanlar ve dört mevsim doğada çetin şartlarda yaşamak durumunda kalanlar en iyi ifade edebilir bu işlevini” dedi.

“Gerillada ihtiyaç ve aynı zamanda vazgeçilmez bir aksesuar olsa da, toplumda gerilla kıyafeti nasıl ki; gençlerde bir cazibe yaratıp, bir sitil haline geliyor idiyse, kefiye takmak ve boyuna dolamakta bir gerilla hayranlığı haline gelir ve birçok gerilla sever genç arasında” diyen Cudi, şimdiye kadar birçok kefiye yapıp hediye ettiğini de sözlerine ekliyor. Cudi, “Mavi bende özgürlüğü çağrıştırıyor” diye konuştu.

‘BONCUKLU VE YEŞİL KEFİYEYİ SEVİYORUM’

Askeri kefiyenin kış kefiyesi olarak mevsimine göre değiştiğine değinen kadın gerilla Rojbin Amed, askeri ve boncuklu kefiyeyi sevdiğini, kış kefiyesi yün ve askeri renkte olurken, yaz kefiyesi daha açık renkte olup biraz daha ince olduğunu söyledi.

“Bizim ortamda renkli kefiyeler göz kamaştırıcılığı ile metrelerce uzaklıktan bile fark edilebiliyor. Biz genç gerillalar olarak boncuklu kefiye yapmak ve genç ruhumuzun renkliliğini kefiyelerimize katıyoruz. Boncuklu kefiye, gerilla kefiyelerine bir renklilik ve zenginlik kattığı kadar yeni bir tarzı da yaratmanın heyecanına da neden oluyor” diye belirtti.

‘GERİLLANIN DOSTU VE YOLDAŞIDIR KEFİYE’

Kendisinden daha deneyimli olan gerillalardan öğrendiği tecrübelerini almaya açık olduğunu, kefiyelerin gerillanın kritik anlarında rolünün eski gerillalar tarafından sürekli anlatıldığını kaydederek, aradan yıllar geçmesine rağmen halen eski gerillalar arasında, çatışma ve soğuk kış gecelerinde kefiyeden ne denli yararlanıldığını, yorgan niyetine kullanıldığını anlattıklarına tanık olduğunu sözlerine ekledi. Amed, “Kefiye gerillanın dostu, yoldaşı ve canından bir parça olduğunu gerillacılık yapan her arkadaş bilir” dedi.

‘KOÇER KEFİYESİNİN KÜRT KÜLÜTÜ İLE BAĞI VAR’

Kefiyesi olmayan gerillanın giyiminden bir parça eksik kaldığını düşündüğünü belirten YJA-STAR gerillalarından Çekjin Botan ise; kefiye yapma konusunda şöyle konuştu: “Gerillaya katılan gençler yaşamı adım adım öğrendikleri gibi, dağ koşullarında ihtiyaç olan kefiyeyi de ilmik ilmik işlemek bir öğrenme sürecine tabidir. Bu süreç tamamlanana kadar eski yoldaşlarımız biz gerilla adaylarına yardımcı olur ve her konuda yaşam deneyimlerini bizimle paylaşırlar.”

Botan gerillaya gelmeden önce annesi kefiye taktığında, Kürt kültürü ile bağını kurmadığını ve dalga geçtiğini belirterek, bu koçer kefiyesinin Kürt kültürü ile bağını dağda, gerilla arkadaşlarından öğrendiğini ve bunun için artık severek taktığını vurguladı.

‘KEFİYE PÜSKÜLLERİ, NİNEMİN KOFİSİNİ HATIRLATIYOR’

“Kefiye örmek bir estetik işidir. Nasıl ki gerilla her şeye bir emek değer katarak estetik bir görüntü kazandırıyorsa, kefiyeye de o şekilde yaklaşıyor” diyen Botan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nasıl ki gerilla yaşamı güzelleştirmek ve zenginleştirmek istiyorsa, kefiyeye de bir zenginlik katarak emek harcıyor. Kefiyenin püsküllü yapılarak başa bağlanılması yaşlı ninelerimizin kafasına taktığı kofi geleneğinden esinlenildiğini çağrıştırıyor, onun için bir emek, değer ve gelenek koktuğunu düşünüyorum. Onun için başta kefiye yapmayı sevmesem de, daha sonra büyük bir zevkle yaptığımı belirtebilirim.”

...