Binlerce kişi Newala Qesaba'ya yürüdü

"Kahramanlık Haftası" dolayısıyla Siirt'te binlerce kişi Mahsum Korkmaz'ı anmak için Newala Qeseba'ya yürüdü. Amed ve İzmir'de de etkinlikler kapsamında mezarlık ziyareti ve anmalar düzenlendi.

"Kahramanlık Haftası" dolayısıyla Siirt'te binlerce kişi Mahsum Korkmaz'ı anmak için Newala Qeseba'ya yürüdü. Amed ve İzmir'de de etkinlikler kapsamında mezarlık ziyareti ve anmalar düzenlendi. 

MEYA-DER Siirt Temsilciliği öncülüğünde Newala Qesaba'ya yürüyüş düzenlendi. Yeni Devlet Hastanesi önünde toplanan binlerce kişi, "Kahramanlık Haftası" etkinlikleri çerçevesinde PKK'nin öncü komutanlarından Mahsum Korkmaz'ı (Egit) anmak için "Eruh ve Şemdinli'den Kobanê ve Şengal'e tüm devrim şehitlerini selamlıyoruz", "İnsanlık suçlarının tarihe not düşürülmesi için Newala Qesaba toplu mezarları açılsın", "Newala Qesaba'nın Egitlerini saygıyla anıyoruz" yazılı pankartları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Mahsum Korkmaz'ın (Egit) posterleri eşliğinde yürüyüşe geçti. Korkmaz'ın ailesi, İHD, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP, DBP il, ilçe, belde örgütlerinin yanı sıra Batman, Tatvan, Bitlis gibi çevre kentlerden de temsili düzeyde katılımını olduğu yürüyüş, "Şehit namirin" sloganları ve yakılan ağıtlar ile Newela Qesaba'da sona erdi. 

BAKIRHAN: GENÇLER ASLA KİMLİĞİNDEN VAZGEÇMEDİ

Yürüyüşün ardından konuşma yapan Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, Newala Qesaba'da bulunanların şahsında toplu mezarlarda bulunan binlerce direnişçiyi saygıyla andıklarını söyleyerek, "Bir ülkede demokrasinin olup olmadığını en iyi o ülkedeki ölümlerin nasıl olduğu ile anlayabilirsiniz. Ülkemiz Cumhuriyet'ten bugüne kadar çeşitli katliamlar, cadde ortalarında enselerinden insanların kurşunlandığı bir ülkeydi. Kürtlerin temel mücadelesi ise kimliği, dili, inancı ile özgürce yaşama talebiydi" dedi.

Bakırhan, Kürdistan'daki Ermeni, Süryani, Keldanilerin katliamlardan geçirildiğini, göçe zorlandığını ve asimile edildiğini vurgulayarak, "Kürt gençleri ise asla kimliğinden vazgeçmemiştir, vazgeçmeyecektir. Dersim, Roboski, Newala Qesaba artık yetsin" diye ekledi.

'TOPLUMSAL HAFIZAYI CANLANDIRDILAR'

DBP Siirt İl Eş Başkanı Reşit Teymur, "Kürt halkını katledenler burada yüzlerce yıldır katliam yaparak Newala Qesabalar'ı yaratmıştır. Kürt Özgürlük Hareketi ise çağdaş Kawa Mazlum Doğanlar ve Komutan Egitler ile birlikte toplumsal hafızayı canlandırmış, Önder Apo'nun öğrencileri insanlık tarihinde direniş çizgisini Rojava ve Kobanê'de tekrar yaşatmıştır" diye konuştu. Teymur, Newala Qesaba'da insanlığın soykırım ve katliamlarla yüzleşmesi için bir anıt alanı yapılmasını talep etti.

MEYA-DER üyesi Nusret Özer ise Newala Qesaba'nın yüzleşilmesi gereken bir mekan olduğuna vurgu yaparak, "PKK'nin efsane komutanlarından heval Egit ve yüzlerce evladımız hiçbir hukuk sistemine sığmayarak buraya atıldı. Bu kemiklerin burada sahipsiz olmadığını ve hesabının bir gün sorulacağını ifade ediyoruz. Bu topraklar altında yatan onlarca insanın kemiklerinin bulunduğu yerde bir anıt yapılmalıdır" dedi. 

Öte yandan kitle, eylemin ardından dağılmak üzereyken polis saldırısına uğradı. Gençler polise taşlarla karşılık verdi.

AMED

Amed'in Çınar ilçesinde MEYA-DER öncülüğünde Kürt özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin mezarları ziyaret edildi. HDP, DBP ilçe yönetiminin de katıldığı anmada, PKK'li Murat Çapa'nın Xanikê Mahallesi'ndeki mezarının ziyareti ile başladı. 28 Mart 2006 yılında Amed'de katledilen Enes Ata'nın (8) Demirölçek (Kellê) Mahallesi'ndeki mezarı ziyaret edildi. 

Mezarlık başında konuşan HDP Çınar İlçe Eş Başkanı Serhat Aslan, Kürt çocuklarına yönelik cinayetlerin son bulmasını isteyerek, Enes'in ölümüne neden olanların ortaya çıkarılarak cezalandırılmasını istedi. Ardından, Bitlis'in Şeyh Cuma alanında yaşamını yitiren YJA Star komutanlarından Leyla Altan (Arjin Garzan) ve 14 arkadaşının kimyasal silahlarla katledilmesini protesto gösterisi yapılan protesto gösterilerinde öldürülen Şahin Demir'in mezarını ziyaret edildi. Demir'in anne ve babasının hazır bulunduğu anmada dualar okundu.

İZMİR 

İzmir YAK-DER öncülüğünde, 21-28 Mart günlerini kapsayan "Kahramanlık Haftası" nedeniyle HDP Bayraklı ilçe binasında anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe, çok sayıda kişinin yanı sıra İzmir Barış Anneleri Meclisi, TAYD-DER, HDP'nin Bayraklı, Karşıyaka ve Gaziemir ilçe yöneticileri katıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK'nin öncü kadroları ve Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın fotoğrafları ile 2011 yılında Türk savaş uçaklarının Xakurkê'ye dönük hava saldırısında yaşamını yitiren Rûstem Cudi, Çiçek Botan, Alişêr Koçgırî posterlerinin asıldığı anmada, İDAY-DER'den gelen imamların Kürtçe mevlit okudu. 

İzmir YAK-DER Yöneticisi Sabri Adıbeli, Kürt halkının bedeller ödeyerek özgürlüğe adım adım yaklaştığını söyledi. Adıbeli, şu ifadeleri kullandı: "Şehitlerimize sözümüz olsun. Sizin mücadelenizi özgürlükle taçlandıracağız. Sizin yürüttüğünüz mücadeleyi en onurlu bir şekilde başarıyla sağlayacağız" dedi. İzmir Barış Anneleri Meclis üyesi Behiye Yalçın da "Rahat uyu şehitlerimiz, sizin bıraktığınız mücadeleyi bugün milyonlar yürütüyor. Biji Kurd u Kürdistan. Şehit namirin."