1. Düsseldorf Kürt Film Festivalinin ödülleri sahiplerini buldu

Almanya’nın Düsseldorf şehrinde gerçekleştirilen 1. Düsseldorf Kürt Film Festivali ödül töreni ile sona erdi.

Festivalin son gününde Mano Khelil’in “Cîran” filmi Yılmaz Güney Film Ödülü’ne layık görülürken, Maria Binler’in “Eren” belgeseli İnsan Hakları Ödülünü aldı. Reger Azad Kaya “Gava Şiril Mezin Dibin” filmiyle Halil Dağ Direnen Sinema ödülünün sahibi oldu.

Derya Deniz’in yönetmenliğini yaptığı “Hêza” belgeseli de “Jîna Emînî Ödülünü” aldı.

Festival’de kısa film dalında da dört ödül verildi. Ödül alan yönetmenler ve yapıtları şunlar: Bakur dalında "Stêrka li Ser Xetê" isimli çalışmasıyla ödülü Bêrîvan Saruhan aldı. Rojava dalında "Xewn" isimli çalışmasıyla Gulê Welat, Başûr dalında "Paths" filmiyle Azhin Kawa ve Rojhilat dalında ise "Russian Vodka" filmiyle Seyed Payam Hosseini ödülleri aldı.

"BERBÛ" FESTIVALİN KAPANIŞ FİLMİ OLDU

Ödül töreninden önce festivalde gösterime giren son film ise "Berbû" oldu. Sinemaseverler filme büyük ilgi gösterdi. Filmin yönetmeni olan Sevinaz Evdikê Rojavayê Kurdistan'dan festivalin özel davetlisi olarak Düsseldorf'a gelmişti.

Film gösteriminin ardından Evdikê sahneye davet edildi.

Çok sayıda izleyici ile sinema ve tiyatro sanatçıları söz alarak Evdikê'yi kutlarken, Berbû filmi şahsında Rojava'da yaratılan kültür-sanat çalışmaları hakkında da övgü dolu değerlendirmelerde bulundular.

Yorumlara teşekkür eden Sevinaz Evdikê ise, "Büyük bir mücadele veriliyor. Çok ağır bedeller ödeniyor. Umudumuz anaların gözyaşı dökmeyeceği günlere ulaşmak. Yorum yapan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ama biz zor koşullarda bile her zaman eleştirel yaklaşıyor ve daha sanatsal olması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.