Toulouse’da Kobanê konferansı

Fransa’nın Toulouse kentinde, Kobanê konulu bir konferans düzenlendi.

Fransa’nın Toulouse kentinde, Kobanê konulu bir konferans düzenlendi.

Fransa’nın Toulouse kentinde Fransız Komünist Partisi, Yeni Antikapitalist Parti, Sol Parti, Dünya Kadın Yürüyüşü, Kadın Hakları için Dayanışma Örgütü, Dünya Barış Hareketi, genel çalışma sendikası gibi, 18 örgütün oluşturduğu Kobanê ile Dayanışma Kolektifi Kobanê konulu bir konferans düzenledi.

Toulouse’daki Parc des Exposition Hall 8 salonunda saat 17:00’da başlayan konferans, Kürdistan direniş tarihi ve kültürü, Rojava, anayasa, kadın mücadelesi başlıklı atölyeler düzenlendi.

Ardından da konferans oturumuna geçildi. Konferansta, France-Kürdistan Derneği Başkanı Silvie Jan, Fransız Komünist Parti’den Danielle la Boy, kolektif bileşeni sendikalar adına Genel Çalışma Sendikası’ndan Louise Martinez, Sol Cephe adına Alain Billon, Dünya Kadın Yürüyüşü’nden Marie-Therese Martinelli, Yeni Antikapitalist Parti’den ve cumhurbaşkanı eski adayı Olivier Besancenot, Barış Hareketi adına Christine Rosemberg, Birlikte Haraketi adına Myriam Martin, YNK adına Hama Osman, HDP Avrupa Temsilcilerinden Faruk Doru, KCD’den Kürt siyasetçi Cuma Tak birer sunum yaptı.

 

JAN: PKK KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜK HAREKETİDİR

 

France-Kürdistan Derneği Başkanı Silvie Jan sunumunda, “Sakine, Fidan ve Leyla yüreğimizde ve biz bu karanlık katliamı aydınlatıp sorumlularını adalet karşısına çıkarmak için söz veriyoruz” dedi. PKK’nin “terör” örgütü olmadığını vurgulayan Jan, PKK’nin Kürt halkının özgürlük hareketi olduğunu vurgulayan Jan, “Terör örgütü olan DAİŞ’tir. Kobanê artık tüm dünyaya ezilenlerin kazanabileceğinin umudunu göstermiştir” diye konuştu.

 

LA BOY: YPG VE YPJ İNSANLIĞIN KAZANACAĞINI BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ

 

Fransız Komünist Partisi’nden Danielle La Boy ise şunları kaydetti: “Kobanê zaferi ardından burada yanınızda olmak büyük bir onur ve burada sizlerin önünde bize özgürlüğün, demokrasi ve insan haklarının her zaman kazanacağını bir kez daha gösteren kadın, erkek, bütün YPG ve YPJ güçlerine teşekkür ediyoruz. Türk devleti Kobanê için insanlık koridoru açmalı ve Fransız hükümeti Suriye’de Kürtlerin bu özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yanında yer alarak lojistik destek sunmalı.”

 

MARTİNEZ: KOBANÊ’Yİ YENİDEN YAPILANDIRMAK İÇİN HERKES DESTEK OLMALI

 

Kolektif bileşeni sendikalar adına ise Genel Çalışma Sendikası Haute Garonne Temsilcisi Louise Martinez bir konuşma yaptı. Kürt halkı ile dayanışma kolektifi sendika bileşenleri olarak Kobanê’ye gereken desteği vermek için burada olduklarını söyleyen Martinez, özgürlük sembolü olan Kobanê’nin yeniden yapılandırılmasının herkesin dayanışması ile olacağını, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.

 

BILLON: KOBANÊ’NİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLANILMALI

 

Sol Cephe adına konuşan Alain Billon da, bu konferansa katılmanın, özgürlük ve demokrasi savaşçılarının Avrupa’daki sesi olmanın bir onur borcu olduğunu vurguladı. Rojava’nın üç kantonunu gezip çalışmaları yerinde izlediklerini de vurgulayan Billon, “Kobanê’nin yeniden yapılandırılması için çalışmalara başlayıp, enternasyonalist dayanışmayı sergilemeliyiz. Buradan Sakine, Fidan, Leyla ve Charlie Hebdo saldırılarını kınıyor, dünyamızda bu katliamların yaşanmaması için herkesi özgürlük ve demokrasi ilkeleri ışığında mücadeleye davet ediyorum” diye konuştu.

 

“Bundan iki yıl önce Paris’te katledilen üç Kürt kadın devrimci, Sakine, Fidan ve Leyla Kürt halkının özgürlüğünün yanında kadınların da hak ve özgürlük mücadelesinin savunucusu olmuşlardır” diyerek konuşmasına başlayan Dünya Kadın Yürüyüşü Temsilcisi Marie-Therese Martinelli, örgüt olarak, 3 Kürt kadın devrimci için adalet ve katliamın arkasındaki kirli ilişkilerin gün yüzüne çıkmasını talep ettiklerini hatırlattı.

 

YPG,  YPJ ve Rojava’nın kantonal sisteminin Ortadoğu’da kadın ve erkek eşitliğini esas alan demokrasi ve insan hakları mücadelesinin savunucusu olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini de kaydeden Martinelli, şunları vurguladı: “Her sene geleneksel olarak düzenlediğimiz dünya kadın yürüyüşüne Kürdistan’da Kobanê sınırında Kobaneli kadınları selamlayarak başlatacağız. 6 Mart’ta Suruç’tan başlayıp, 8 Mart’a Amed’de olacağız. Bütün kadınları ve kadın örgütlerini bu yürüyüşe davet ediyoruz.”

 

BESANCENOT: PKK ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ SEMBOLÜDÜR

 

Yeni Antikapitalist Parti’den esi cumhurbaşkanı adayı Olivier Besancenot ise “Enternasyonalist dayanışma için burada olmak özgürlüğün ve demokrasinin direniş sembolü olan Kobanê için burada olmak büyük bir onurdur. PKK hiçbir zaman terör örgütü değildi ve olmayacak da. PKK Kürt halkının ve Ortadoğu’nun özgürlük ve demokrasi sembolüdür. Kobanê için insani koridor açılmalı, lojistik ve askeri destek sunulmalıdır. Üç Kürt kadın devrimci Avrupa’nın gözü önünde Paris’in ortasında hunharca katledildi. Adalet talebi olanlar her gün alanlarda. Biz de hem bu katliamın aydınlatılması, hem de Kobanê’nin yeniden yapılandırılması için uluslararası dayanışma olarak yanlarınayız” dedi.

 

Barış Hareketi adına konuşan Christine Rosemberg, Rojava’da verilen mücadelenin özgürlük ve insanlık onurunun mücadelesi olduğunu kaydetti. Kürtlerin sadece kendi özgürlükleri için değil, Ortadoğu halklarının özgürlüğü için mücadele ettiğini belirten Rosemberg, Rojava’da barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesi verenleri selamladı.

 

Birlikte Hareketi’nden Myriam Martin ise, herkesin Kobanê’nin özgürlüğü için alanlara çıkıp, oradan gelecek güzel haberleri beklediklerini ve beklentilerinin boşa çıkmadığını söyledi. Kobanê’nin tüm dünyaya özgürlük umudunu asla kaybetmemek gerektiğini gösterdiğini de vurgulayan Martin, Kobanê’nin özgürlüğü için savaşanları selamladı. Türk devletinin Kobanê için insani koridor açılmasına izin vermesi gerektiğini de vurgulayan Martin, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere, siyasi tutsakların özgürlüğünü de talep etti.

 

YNK adına konuşan Hama Osman ise, çok zorlu bir süreçten geçildiğini vurguladı. Kobanê ve Şengal’de yaşananların Kürt halkının mücadele birliğinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini de belirtti.

 

DORU: ÖTEKİLERİN SESİNİ DUYURMAK İÇİN HDP’YE OY VERELİM

 

HDP Avrupa Temsilcilerinden Faruk Doru da, Türkiye’deki faşist AKP iktidarının mezhepçi ve ırkçı politikalarına dur demenin ezilenlerin sesini sokakta olduğu gibi mecliste de dillendirmek için Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlere parti olarak girme kararı aldıklarını belirtti.

 

Avrupa’da yaşayan özgürlükten ve demokrasiden yana olan bütün sol ve sosyalist güçleri AKP gericiliğine dur demek için ve ezilenlerin, ötekilerin sesini daha gün haykırmak için HDP’ye oy vermeye çağıran Doru, “Anti demokratik olan seçim barajını Kobanê direnişinde ortaya çıkan ortak mücadele azminin sandığa yansıtarak geçeceğiz. HDP Avrupa Koordinasyonu olarak bütün arkadaşları seçim için kayıtlarımızı kontrol edip, seferberlik ruhu ile çalışmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 

KCD Temsilcisi Cuma Tak da Kürtlerin tarih boyunca hep direndiğini ve özgürlükler için savaştığını belirtti. Kobanê’de Kürt halkının direnişinin zalimlere, zulümlere asla izin vermeyeceğini gösterdiğini söyleyen Tak, “Tarih boyunca Kürtler katliama uğradı. Kürtler adına siyaset yapanlar tutuklandı, cezaevlerine atıldı. Kürt çocukları yatılı okullarda asimilasyona uğratıldı. Doksanlarda dört bin köy boşaltıldı, milyonlarca insan yerinden, yurdundan edildi” dedi.

 

PKK’nin Kürt halkının özgürlük mücadelesi olduğunu ve PKK direniş mücadelesinin özgürlük çizgisinin bugün Ortadoğu’ya yön verdiğini de belirten Tak şunlara dikkat çekti: “Rojava’da direnen Kürt kadınına direniş azmi kazandıran felsefe, kadın özgürlüğünü mücadele haline getiren bu felsefe asla yenilmeyecektir. PKK sadece Kürt partisi değildir. PKK sosyalist bir partidir. PKK kadın özgürlük hareketidir. Kürt kadınının Kobanê’de feodal gericiliğe karşı verdiği mücadele bütün Ortadoğu’ya insanlık dersidir.”

 

Öte yandan konferansta HDP Toulouse Bilgi İşlem Komitesi, seçim çalışmalarına ilişkin bilgi vermek ve yurtdışı kayıt işlemleri için stand açıp, bilgilendirmede bulundu.

 

Kürt mutfağının da tanıtıldığı konferansın kültür bölümünde Hozan Çetin ve Hozan Ali sahne aldı. Konferans halaylarla sona erdi.