Süryaniler 1915 Seyfo’nun tanınması için açlık grevine başladı

Süryaniler, soykırımın tanınması talebi ile “Seyfo’nun 100. Yılında 100 saat açlık grevi” düzenliyor.

Süryaniler, soykırımın tanınması talebi ile “Seyfo’nun 100. Yılında 100 saat açlık grevi” düzenliyor.

Turabdin Süryanileri, 1915 soykırımının tanınması talebiyle açlık grevi düzenliyor. Süryani Dernekleri Federasyonu (SÜDEF) lokalinde bugün saat 11:00’da başlayan açlık grevi 24 Nisan’a kadar devam edecek.

24 kişi, Süryanice ve Türkçe “Seyfo 1915” yazılı açlık grevi önlükleri giyerek eylemine başladı. Sefo Komite Temsilcisi Simon Poli, Süryani Kadın Merkezi (SURKADİM) Temsilcisi Aynur Özgün ve SÜDEF başkanı Evgil Türker açlık grevinin açılış konuşmasını yaptı.

Süryanice ve Türkçe yapılan açıklamalarda, Süryani halkının 1915’te Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen soykırımda yok edilmeye çalışıldığı belirtildi. Bu insanlıkdışı uygulamanın Süryani halkı üzerinde yarattığı travmanın halen devam ettiğine de dikkat çeken konuşmacılar, “Ayrıca bugün 1915 Seyfo yüzüncü yıl dönümü vesilesiyle Avrupa, Amerika ve değişik ülkelerde protesto eylem, etkinlik düzenlenmektedir. Bu çerçevede uluslararası güçler, Avrupa ülkeleri Seyfo’nun tanınması için bazı olumlu yaklaşımlar sergilemektedirler. Bugün birçok Avrupa ülke parlamentolarında Soyfo tartışılmakta ve pozitif adımlar atılması içinde büyük bir beklenti içerisindeyiz. Sayfo Hollanda, Ermenistan devletleri tarafından kabul edildi ve Papa tarafından Ermeni ve Süryanilere karşı 1915’te yapılan katliamın bir soykırım olduğunu söylemesi dünya kamuoyunda büyük bir yankı yapmıştır. Bu gelişmeler 20 yıllık diasporada verilen mücadelenin bir ürünüdür” dedi.

Seyfa 1915 soykırımının bütün dünya ve özellikle Türkiye tarafından kabul edilinceye kadar bu mücadelenin devam edeceği mesajının da verildiği konuşmalarda, bugün Turabdin, Midyat’ta yapılan açlık grevi bütün Süryaniler açısından büyük bir önem taşıdığı ifade edildi.

“Çünkü Seyfo bu bölgede yapıldı, 500.000’den fazla Süryani insanımız hunharca katledildi. Artık Türkiye Cumhuriyeti’nin bu gerçekle yüzleşmesi ve bu soykırımın inkarına son vermesini talep ediyoruz” diyen konuşmacılar, ancak bu şekilde Türkiye topraklarında yaşayan tüm halkların barış, eşit ve huzur içinde kardeşçe yaşayabileceğini belirtti.

Midyat ve köylerden onlarca Süryani’nin de katıldığı açılışta, Süryani halkından onlarca kişi değişik saatlerde açlık grevindekileri ziyaret ediyor. 

...