Muradiye Şelalesi’ni kurutan HES’lere kitlesel protesto

Van’ın en doğal güzelliklerinden biri olan Muradiye Şelalesi'nin üst ve alt kısmında yapımı tamamlanan Ayrancılar Hidro Elektrik Santrali (HES) binlerce kişinin katıldığı kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi.

Van’ın en doğal güzelliklerinden biri olan Muradiye Şelalesi'nin üst ve alt kısmında yapımı tamamlanan Ayrancılar Hidro Elektrik Santrali (HES) binlerce kişinin katıldığı kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi. HES protestosunu engellemek isteyen asker ve polis açıklamanın yapılacağı Alana BTR tipi personel taşıyıcı ve TOMA’larla geldi.

Muradiye’de yapımı sona eren Ayrancılar Hidro Elektrik Santrali’ni (HES) protesto etmek amacıyla DBP Van İl Eş Başkanlığı, DTK Van Ekoloji Komisyonu ve Demokratik Yerel Yönetimler Birliği Ekoloji Komisyonu öncülüğünde bir araya gelen binlerce kişi, Muradiye ilçesinde doğa harikası olarak tanımlanan Muradiye Şelalesi'nin üst ve alt kısmında yapımı tamamlanan Ayrancılar HES’i protesto etti. HES protestosuna HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, DBP PM Üyesi Sıracettin Sırma, DBP Van İl Eşbaşkanı Avukat Miraz Çallı, DBP-HDP Van il ve ilçe örgütleri, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Hatice Çoban, Bitlis Belediye Eşbaşkanı Hüseyin Olan, Iğdır Belediye Eşbaşkanı Şaziye Önder, Hakkari Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu, İlçe Belediye Eş Başkanları, STÖ temsilcileri, Çevre Ekoloji Avukatları (ÇEHAV) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Van TUYAD-DER, Van MEYA-DER çalışanları, Hakkari, Iğdır, Bitlis, Van, Kars Belediye ve İl Genel Meclis üyeleri, DBP siyaset akademileri ve kitle katıldı.

DBP Muradiye ilçe binasında toplanan kitle ilçe dışından gelenlerle buluşma noktası olan Behçetler petrolüne kadar yürüdü. Yürüyüşte “Büyük düşündük HES’leri istemiyoruz”, ”Susmayacağız susuz kalmayacağız”, ”HES’lere inat yaşasın hayat” pankartları açıldı. İlçe çıkışında polis barikatı ve Türk ordusuna ait tanklarla ile karşılaşan kitle ile polisler arasında gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından kitle polis barikatını aşarak bekleme noktasına ulaştı.

‘PROJELERİN HAYAT BULMASIYLA HEM TARİH, HEM DOĞA TAHRİP OLACAK’

Muradiye şelalesinde bir araya gelen kitle şelaleden Ayrancılar HES’e kadar sloganlarla yürüdü. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunun ardından söz alan Van Çevre Derneği (Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, yaşamın her alanında insani hayatına olumsuz etki yapan kapitalist anlayışın her şeyi metalaştırdığını ifade ederek, suyun özelleştirilerek doğal dengenin katledildiğini vurguladı.

Ardından söz alan DTK Van Ekoloji Komisyon Üyei Fatih Şahin ise, Muradiye başta olmak üzere Çatak, Bahçesaray, Çaldıran, Erciş ve Başkale derelerinin üzerinde 3 güvenlik barajı ve 32 HES’in yapılacağını, projelerin hayat bulmasıyla hem tarih hem de doğanın tahrip olacağını söyledi.

Muradiye, Çatak, Bahçesaray, Çaldıran, Erciş ve Başkale ilçelerinde derelerin üzerinde 3 güvenlik barajı ve 32 HES yapılmasının planlandığını vurgulayan Şahin şunları söyledi: “Projelerin hayat bulmasıyla hem tarih ve doğa tahrip edilecek, hem de büyük bir katliamın yaşandığı Zilan Deresi başta olmak üzere birçok yerleşim yeri sular altında kalacak. Bu toprakların havasını, suyunu, doğasını, tarihini, kültürel değerlerini yok eden talan eden kapitalist sömürücülerin enerji politikaları adı altında bize dayattıkları HES’lerin, barajların tahribatın gölgesinde kalmamalı. Muradiye özgür aksın, Kanispi berrak, Müküs Çayı tatlı, Botan Çayı gürlesin.

Bu halk özgürlük mücadelesi için çok bedel verdi. Şimdi sularını esaretten kurtarmak için mücadele vermekten çekinmeyecek. Ninova’nın özgürlük ateşi zulme karşı köleliğe ve ölüme karşı Dehak’lara verilmişse şimdi barajlara, HES’lere karakollara karşı, kapitalistlere, sömürgecilere ve kirli enerji politikaları güdenlere halk eylemsellik kararlarıyla cevap verecektir. Muradiye’de bulunan ve doğa harikası olarak nitelendirilen Muradiye Şelalesi’nin üst ve alt kısmında yapımı tamamlanan Ayrancılar HES’i doğal bir varlık olan Muradiye şelalesini yok edecek! HES’ler yapılırken Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporları hazırlanmalı; alanın doğal güzelliklerine ve tarihi eserlerine vereceği zarar; HES’lerin yapılacağı yörede yaşayanların katılımıyla hazırlanmalıdır.

ÇED raporlarında yöre halkının kararına saygılı davranılmalıdır! Sevgili Van ve Muradiye halkı bu toprakları hoyratça kullanan, yaşanmaz kılan, suyumuzu kirleten, suya erişimimizi engelleyen, canlıları yok eden, ekolojiyi katleden, tarım ve hayvancılığı bitiren talan, yağma politikalarına maşa olan rantiyeci şirketleri uyarıyoruz. Doğa katliamına, doğanın su hakkı gaspına hayır. Kültürel yapıya, doğa güzelliğine verilecek zararlara hayır. Özgür akan suyumuzu esir alan HES’lere hayır. Dereler özgür aksın, Muradiye şelalesi yok olmasın. Son ağaç kesildiğinde, son nehir kirletildiğinde, son balık tutulduğunda beyaz adam, paranın yenmeyeceğini anlayacak.”

‘MURADİYE ŞELALESİ YOK OLACAK, BUNA DUR DİYELİM’

DTK Ekoloji Bileşenleri adına konuşan Yasemin Özdemir, Muradiye şelalesinin üst ve alt kısmında yapımı tamamlanan ayrancılar HES’in doğal bir varlık olan Muradiye şelalesini yok ettiğini belirtti. Özdemir, tarihi ve doğal güzelliklerine zarar veren HES’ler için yöre halkı birlikte mücadele edeceklerinin altını çizdi.

ÜÇER: MURADİYE ŞELALESİ KURUTULDU

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, bu halka ait olan bir suyun parsel, parsel satılarak bir sektöre dönüştürüldüğünü belirtti. Muradiye şelalesinin devletin eliyle kurutulmaya çalıştığına dikkat çeken Üçer, doğanın dengesi bozulmadan elektrik üretebileceğini ancak HES’lerde ısrar edildiğini ve bugün Muradiye Şelalesi’nin kurutularak yapay bir şelale oluşturulduğunu söyledi.