Lice katliamı davası 1 Nisan'da görülecek

Lice katliamı davasında tutuksuz yargılanan 2 rütbeli askerin davası Çarşamba günü İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edilecek.

Lice İlçesi'nde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili tutuksuz yargılanan 2 rütbeli askerin davası Çarşamba günü İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam edilecek.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili sanıklar Eşref Hatipoğlu ve Tünay Yanardağ hakkında, TCK'nın 'Taammüden öldürme', 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu ve 24 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Dava ilk önce güvenlik gerekçesiyle Eskişehir'e nakledilmiş, dosya bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'ne gönderilmiş, Yargıtay'ın İzmir'de görülmesine karar vermesi ardından 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı. Mahkemede 13 Haziran 2014 günü yapılan ilk duruşmada, yargılamanın durdurulmasına ve soruşturma izni alınması için dava dosyasının Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verilmişti.

Mağdur taraf avukatlarından Amed Baro Başkanı Tahir Elçi, 13 Haziran 2014 günü yapılan duruşmada, sanık Eşref Hatipoğlu'nun avukatının "En üst düzey kolluk amirinin soruşturma ve kovuşturması için HSYK'dan izin alınması gereği yerine getirilmediğinden" kovuşturmanın durdurulması isteminde bulunduğunu ve mahkemenin de bu talep doğrultusunda davayı durdurarak dosyanın Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine karar verdiğini hatırlattı. Elçi, "HSYK'dan gelen yanıtta, geçen yıl ekim ayında yapılan bir düzenlemeyle daha önce özel yetkili mahkemelerde açılan bu tür davalarda kişinin sıfatı, görevi ne olursa olsun soruşturma izni verilmesine gerek olmadığı ve doğrudan yargılamanın yapılması gerektiği bildirildi" dedi.