İsviçre’de HDP seferberliği

İsviçre’de yaşayan Kürdistanlı ve Türkiyeli halklar 7 Haziran'da yapılacak seçimler nedeniyle HDP için seferber olmuş durumda.

İsviçre’de yaşayan Kürdistanlı ve Türkiyeli halklar 7 Haziran'da yapılacak seçimler nedeniyle HDP için seferber olmuş durumda. 3 merkezi bölge altında İsviçre’nin bütün kentlerinde yaklaşık 400 kişiden oluşan seçim komisyonları yaptıkları çalışmalarla bugüne kadar her kesimden 20 bin seçmene ulaştı.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler kapsamında HDP’nin yeni yaşam felsefesi ile yarattığı umut ve coşku Avrupa’da yaşayan seçmeni de sarmış durumda.

Basel, Zürich ve Bern olmak üzere 3 merkezi bölge altında İsviçre’nin bütün kantonlarında ve kentlerinde Demokratik Güç Birliği'nden oluşan yaklaşık 400 kişilik komisyon çalışanları, yaptıkları çalışmalarla bugüne kadar yaklaşık 20 bin seçmene ulaştı. Yapılan çalışmalarda HDP’ye yönelik her kesimden büyük bir ilginin olduğu ortaya çıkarken, bugüne kadar tercihini farklı siyasi partilerden yana kullanmış yüzlerce insan da, kentlerde kurulan seçim komisyonlarına ulaşarak HDP’ye oy vereceğini ve seçim çalışmalarında yer almak istediklerini belirtti.

BASEL

Basel'de uzun dönemdir başlayan seçim çalışmaları kapsamında kanton genelinde Demokratik Güç Birliği'nden oluşan 7 ayrı seçim komisyonu bulunuyor. Toplam 70 kişiden oluşan bu komisyonlar kenti farklı alanlara bölerek seçmenlere birebir ulaşarak çalışmalarını yürütüyor. Kantondaki çalışmalara yönelik bilgi veren komisyon üyelerinden Mustafa Demir, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda toplam 7 bin seçmene ulaştıklarını ifade ederek, çalışmalarının kahvelerde, düğünlerde, sokakta, ev ziyaretlerinde devam ettiğini belirtti. Seçmenin HDP’ye yönelik yoğun bir ilgisinin olduğunu ve her alanda halkın HDP’yi tartıştığını dile getiren Demir, "Kantonda yoğunlukta yaşayan Aleviler başta olmak üzere her kesimden seçmen HDP’yi, AKP’nin diktatörlüğüne karşı tek alternatif güç olarak görüyor. Bugüne kadar tercihini başka partilerden yana kullanmış çok sayıda seçmen bu seçimde oyunu kendini geleceği için HDP'den taraf kullanacağını bize söylüyor" diye konuştu.

ZÜRİH

Zürih'te ise demokratik kitle örgütleri ve farklı kesimden halklar uzun dönemden beri kurdukları 7 Haziran Seçim Platformu ile çalışmalarını sürdürüyor. Bunun yanı sıra kentte yine 55 kişiden oluşan, içlerinde Maraşlılar, Dersimliler, Bingöllülerin bulunduğu toplam 8 komisyon mahalle mahalle çalışmalar yürütüyor. Yine kentte bulunan Alevi dernekleri HDP’yi desteklemek için çalışmalar yürütüyor. Kentteki çalışmalara yönelik bilgi veren komisyon çalışanlarından Hüseyin Mamaklı, bugüne kadar yaptıkları seçmen kayıt çalışmalarında 4 bin 500 seçmene ulaştıklarını belirterek, kurulan komisyonlar dışında kentte bulunan birçok seçmenin gönüllü olarak HDP için çalışma yürüttüğünü aktardı. Yine kentte bulunan Süryanilerin de büyük bir desteğini aldıklarını ifade eden Mamaklı, “Kentte kurulan seçim komisyonlarımızda olsun, alanlarda yaptığımız çalışmalarda olsun, her kesimden insanın HDP’ye karşı yoğun bir ilgisi var” dedi.

BERN

Bern'de de 24 kişilik seçim komisyonu kendi aralarında belirledikleri bölgelerde seçim çalışmalarını sürdürüyor. Kentteki bugüne kadar yapılan çalışmalara yönelik bilgi veren komisyon üyelerinden Ahmet Öcalan, çalışmalar kapsamında 1000 seçmene ulaştıklarını ifade ederek, bugüne kadar yapılan çalışmaların daha çok seçmen kaydına yönelik olduğunu, bundan sonra ise daha çok örgütleme boyutuna geçileceğini dile getirdi. Genellikle aileler ziyaret edilerek yapılan çalışmalarda herkesin HDP’yi Türkiye halkları için bir şans olarak görüp değerlendirdiğini söyleyen Öcalan “Biz inanıyoruz; bu seçimlerde beklenenin çok daha üstünde oy alacağız” dedi.

LUZERN

Çeşitli kesimlerden bir araya gelen 10 kişi kentte bir seçim komisyonu oluşturarak çalışmalarını devam ettiriyor. Çalışmalara yönelik bilgi veren komisyon üyesi Mulla Şahin, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda 500 seçmene ulaştıklarını, ulaşılan her seçmenin HDP’ye oy vereceğini söylediğini aktardı. Avrupa’da yaşayan insanların ilk defa ülkeye yönelik bu kadar duyarlılık içerisinde olduğunu kaydeden Şahin, kentte yaşayan her kesimden seçmenin bu seçimde tercihini bilinçli ve istekli bir şekilde HDP’den yana kullanacağını açıkladı.

SOLOTHURN

Kantonda yaşayan sol-sosyalist çevreler, Aleviler, Demokratik Kürt Toplum Merkezi çalışanlarından oluşan 3 kişilik komisyonun çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda yer alan Tacım Sözdilli, 500 seçmene ulaştıklarını dile getirerek, ulaşılan her seçmenin HDP’ye yönelik bir ilgi içinde olduğunu aktardı.

AARAU

Kantonda kurulan seçim komisyonu, çalışmalarını kentin her alanında devam ettiriyor. Kentte ve çevresinde yapılan çalışmalara yönelik konuşan Recep Kaya, kendisinin çalışma alanının kent merkezi olduğunu ifade ederek, sadece kent merkezinde 410 seçmenle birebir görüştüğünü dile getirdi. Kentte bulunan seçmenin yüzde 80'inin Alevilerden oluştuğunu belirten Kaya, “Aleviler başta olmak üzere herkesin bize karşı sergilediği durum çok olumlu. 15 yıldır bu kentte çalışmalar yürütüyorum, bugüne kadar görmediğim insanlar seçim çalışmalarında bana ulaştı ve HDP’ye oy vereceklerini belirttiler” dedi.

CHUR

Demokratik Güç Birliği'nden oluşan seçim komisyonu yaptıkları çalışmalarla kantonda bulunan seçmenlerin neredeyse tamamına ulaştı. Çalışmalara yönelik bilgi veren Bayram Yanık, ulaştıkları 400 seçmenin tercihini HDP'den yana kullanacağını kaydetti. Yanık, kentteki Süryaniler başta olmak üzere dini inancı ve etnik kökeni farklı olan herkesin HDP’yi destekleyeceğini belirtti.

CENEVRE

Kanton genelinde 24 kişiden kurulan 6 komisyonla secim çalışmaları devam ettirilirken çalışmalar hakkında, komisyon çalışanlarından Salih Sağlam bilgi verdi. 650 seçmene ulaştıklarını açıklayan Sağlam “HDP kentte yaşayan herkes üzerinde çok olumlu bir etki bırakmış durumda. AKP’nin kirli politikasını gören seçmen buna karşı tek alternatif güç olarak HDP’yi işaret ediyor. Özelikle kentte yaşayan her kesimden kadının ve gencin HDP’ye yönelik büyük bir ilgisi var" diye kaydetti.

NEUCHATEL

Kanton genelinde 16 kişiden oluşan komisyon çalışmalarını devam ettiriyor. Çalışmalara yönelik bilgi veren Mehmet Keklik, bugüne kadar yapılan çalışmalarda toplam 450 kişiye ulaştıklarını söyleyerek, ulaşılan her seçmenin HDP’den yana tercihini kullanacağını belirtti.

FRIBOURG

25 kişiden oluşan 6 komisyon kanton genelinde çalışmalarını devam ettiriyor. Çalışmalar kapsamında 1200 seçmene ulaştıklarını kaydeden Cengiz Kahraman, çoğunluğu Erzincanlılardan oluşan seçmenin hepsinin tercihini HDP’den yana kullanacağını ifade etti. Yine kentte bulunan Alevi derneğinin de birebir komisyon kurup çalıştığını belirten Kahraman, HDP ile birlikte bugüne kadar birbirine uzak duran kesimlerin bir araya geldiğine dikkat çekti.

LOZAN

Kentte Demokratik Güç Birliği çalışanları olarak bir araya gelen 23 kişi, kurdukları komisyonlarla çalışmalarını devam ettiriyor. Kentin birçok noktasında bulunan dernekler seçim büroları gibi işlev görürken kent genelinde bulunan seçmenin HDP’ye yönelik ilgisi devam ediyor. Çalışmalarda bulunan Hanifi Ceylan, kentte 800'ün üzerinde seçmene ulaştıklarını ve seçmenlerin sorumluluk duyarak HDP'yi destekleyeceğini açıkladığını aktardı.

WINTERTHUR

25 kişiden oluşan 5 ayrı komisyon kanton genelinde çalışmalarını sürdürürken yapılan çalışmalarda HDP’yi destekleyenlerin sayısı gittikçe artıyor. Komisyon çalışanlarından Mesut Alakaş, şu ana kadar 350 seçmene ulaştıklarını, kantonda bulunan farklı kesimlerin hem HDP’ye oy vereceğini hem de birebir gönüllü bir şekilde çalışmalar içerisinde yer aldığını aktardı.

ZUG

Kantonda bir araya gelen 17 kişi oluşturdukları komisyonlarla seçim çalışmalarına devam ediyor. Komisyonlarda yer alan Abdürrahim İlbaş, ulaştıkları 160 seçmenin HDP'ye oy vereceğini gözlemlediklerini söyledi.

ST. GALLEN

40 kişiden oluşan 5 komisyon kantonun her alanında çalışmalarını devam ettiriyor. Komisyon çalışanlarından Zeyni Aslan, 760 seçmene ulaştıkları bilgisini verdi. Kentteki farklı kesimlerden HDP’ye yönelik büyük bir sempatinin olduğunu aktaran Arslan, "Farklı kesimlerden seçmenler bizleri arayarak HDP’oy vereceklerini ifade ediyor. Süryaniler, Ezidiler, Aleviler birebir çalışmalarımız içerisinde yer alıyor. Bölgede çok güzel bir hava oluşmuş durumda. Seçmenin bu yaklaşımı bizi çok mutlu ederken aynı zamanda HDP’ye duyulan güven de ortaya çıkıyor”şeklinde konuştu.

LUGANO

Kanton genelinde 10 kişiden oluşan komisyonlar çalışmalarını sürdürürken, çalışmalar hakkında bilgi veren Recep Akkamış, şu ana kadar 200 seçmene ulaştıklarını, kantonda farklı kesimlerden seçmenin yaşadığını belirterek, “Her kesimde HDP’ye yönelik olumlu bir yaklaşım var. Burada yaşayan Gümüşhaneli seçmenler de HDP’yi destekleyecek” diye ekledi.

DELEMONT

Kantonda 3 kişiden oluşan komisyon, çalışmalarını devam ettirirken, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında konuşan Mehmet Göksungur, "55 aileyi ziyaret ederek toplamda 167 seçmene ulaştık. Ulaşılan seçmenlerin tamamı HDP’ye oy vereceğini belirtti" dedi.

BIEL

13 kişiden oluşan komisyon çalışanları kentteki seçmenin neredeyse tamamına ulaşmış durumda. Konu hakkında bilgi veren Nusret Demir, yapılan çalışmalarda yaklaşık 400 seçmene ulaştıklarını ifade ederek, "Ulaştığımız her seçmen 'HDP'oy vereceğiz' diyor. AKP’nin yaptığı kirli siyasetin farkında olan seçmenler HDP’yi büyük bir umut olarak görüyor” şeklinde konuştu.