İç Güvenlik Paketi Meclis'ten geçti

Polise öldürmede dahil olmak bir çok konuda süper yetkiler tanıyan İç Güvenlik Paketi sabaha kadar süren oturumun ardından Meclis geçti.

 Polise öldürmede dahil olmak bir çok konuda süper yetkiler tanıyan İç Güvenlik Paketi sabaha kadar süren oturumun ardından Meclis geçti.

AKP'nin hazırladığı kamuoyunun "İç güvenlik paketi" olarak bildiği "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Meclis'te kabul edildi.  


Düzenlemede, molotof kokteyli silah kapsamına alınarak elinde molotofkokteyli olanları polise doğrudan öldürme yetkisi veriliyor. Yine yasa ile birlikte "şal û şapik" "örgüt üniformasını anımsattığı" gerekçesiyle yasaklanıyor, pûşi takan, yüzünü kapattığı gerekçesiyle tutuklanabilecek. Yine izinsiz üst ve araç aramaları yapılabilecek, araç kiralayanlar fişlenecek, evlerde karakol kurulabilecek. Ayrıca "güvenlik olmadığı gerekçesiyle" kimi bölgeler adeta "askeri yasak bölge" ilan edilebilecek ve bölgeler boşaltılabilecek. 

Hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanı'nın yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespit edilip, dinlenip, sinyal bilgileri değerlendirilecek, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, artık 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.

Ayrıca Vali'ye de geniş yargı yetkisinin tanındığı tasarı da, vali isterse gözaltına aldırma, eylemleri yasaklama, silahlı birimleri görevlendirebilecek. Vali, isterse, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek.