HDP Almanya'da 200 bin oy hedefliyor!

HDP Kürtlerin en kalabalık yaşadığı Almanya'da kurulan seçim merkezleriyle çalışmalara hız verdi. NAV-DEM Eşbaşkanı Dilek Satılmış, amaçlarının 200 bin oy olduğunu söyledi.

HDP, Türkiye ve Kürdistan'da olduğu gibi Avrupa'da seçim çalışmalarını da yoğun bir tempo ile yürütüyor. HDP Kürtlerin en kalabalık yaşadığı Almanya'da kurulan seçim merkezleriyle çalışmalara hız verdi. NAV-DEM Eşbaşkanı Dilek Satılmış, amaçlarının 200 bin oy olduğunu söyledi.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 7 Haziran’da yapılacak seçimler için Halkların Demokratik Partisi (HDP), Avrupa Seçim Koordinasyonu kurulmasının ardından başta Almanya olmak üzere Fransa, Belçika, İngiltere, Hollanda ve İsviçre gibi ülkelerde seçim çalışmalarına yoğunluk verildi. Çalışmaların en yoğun olduğu ülkelerin başından gelen Almanya'nın değişik kentlerinde seçim komisyonları kuruldu, seçim büroları oluşturdu. Bu komisyonlar bölgelerinde seçmen kaydı yapıyor, seçimlerde yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmede bulunuyor ve propaganda faaliyetleri yürütüyor. HDP, Almanya seçim koordinasyonunda aktif olarak alan NAV-DEM Eşbaşkanı Dilek Satılmış, herkese çalışma çağrısında bulunarak, ülke genelinde 200 bin oy hedeflediklerini açıkladı.

ALMANYA'DA 4 MERKEZDE KOORDİNE EDİLİYOR

Almanya'daki seçim çalışmalarına ilişkin ANF'ye bilgi veren NAV-DEM Eşbaşkanı Dilek Satılmış, ülkedeki seçim çalışmaları 42 kuruluş tarafından oluşturulan koordinasyon ve ona bağlı yüzlerce komisyonlar tarafından yürütüldüğünü söyledi. Son dönemlerde çalışmalara hız verildiğini ifade eden Satılmış, birçok merkezde kurulan komisyonlarla bütün kentlerde ve semtlerde çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, " Çalışmalar, Almanya'da 4 merkezde kontrol ediliyor. Münih, NRW, Berlin ve Frankfurt merkezli yürütülüyor. Almanya'da bulunan demokratik kitle örgütleri, parti ve kurumlardan 42 örgüt tarafından seçim çalışmaları yürütülüyor. Bunlar dışında yöre dernekleri, muhalif gruplar aydın şahsiyetler var. Örneğin Berlin'de kurulan seçim platformunda 150 kişilik bir çalışan var. Bunların içerisinde birçok muhalif ve şahsiyet var" dedi. Bütün kent ve kasabalarda bilgi işlem merkezinin kurulduğunu vurgulayan NAV-DEM Eşbaşkanı Dilek Satılmış, devamla şunları söyledi: "Bilgi işlem merkezinde kayıtları olmayan insanlarımız seçmen olabilmek için bilgi veriyor ve onları seçmen yapıyor. Bu konuda sorunları olanlar birçok kentte bulunan seçim merkezlerimizdeki teknik ekiplerimize baş vursunlar."

'ALMANYA'DA HDP'YE İLGİ OLDUKÇA BÜYÜK'

Almanya'da HDP'ye ilginin oldukça büyük olduğunu belirten Satılmış, "Geçmişte farklı partilere oy vermiş, yöre dernekleri, inisiyatifler ve farklı kesimler, sürekli bizi arayıp, HDP oy vereceklerini ve bunun için çalışacaklarını söylüyor. Bizimle iletişime geçmek istiyorlar. Büyük bir ilgi var, herkes bu konuda kendini gönüllü bir çalışan gibi görüyor" diye konuştu. Avrupa'da özellikle de Almanya'da yaşayan bütün kesimlerin seçim çalışmalarına kilitlenmesi gerektiğini vurgulayan Dilek Satılmış, şu çağrıda bulundu: "Avrupa'da 400 bin, Almanya'da ise 200 bin oy hedefledik. Bunun için toplumun bütün kesimleri çalışmalı. Başta Alevi, Müslüman, Ezidi, olmak üzere farklı dernek ve kuruluşlar çalışmalarda yer almalı, hedefimize ulaşmak için mücadele etmeliyiz. 27 Mart'ta kadar seçim kayıtlarını yapmamız gerekiyor. Eğer bunu yapamasak 8 ile 31 arasında oyunuzu kullanamazsınız."

 NASIL OY KULLANILIYOR...

Avrupa'da yaşayan seçmenler nasıl oy kullanabilir ve ne yapmalı:

Seçmen kütüğünü internet üzerinden kontrol edip kayıtlı olup olmadığınızı öğrenin.

1. ADIM : T.C. Kimlik No

T.C. Kimlik Numarası'na, bütün işlemlerde ihtiyacınız olacak. Eğer TC Kimlik Numaranız yoksa, öğrenmek için internet tarayıcınızın adres çubuğuna şu adresi yazın: http://goo.gl/Z1mBli

T.C. Kimlik Numarası'nı öğrenebilmek için nüfusa kayıtlı olduğunuz il/ilçe ile Cilt No, Aile Sıra No, Birey Sıra No'nuzu bilmeniz gerekmektedir.

2. ADIM :Seçmen Kütük Kaydı

Seçmen kütüğünü internet üzerinden kontrol edip kayıtlı olup olmadığınızı öğrenin.

Seçmen Kütüğü Kaydı, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sitesinden kontrol edilebilir. Tam adresi: "https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp"

İnternet tarayıcınızın adres çubuğuna "http://goo.gl/RcRek0" yazarak da aynı siteye erişebilirsiniz.

3. ADIM (SEÇMEN KÜTÜĞÜNE KAYITLI DEĞİLSENİZ)

En yakın Türkiye Konsolosluğu'na ya da Dış Temsilciliği'ne şahsen gidip "ADRES BEYAN FORMU" doldurun ve imza karşılında teslim edin.

(Adres Beyan Formu'nu gittiğiniz Konsolosluk'tan alabileceğiniz gibi HDP Seçim İrtibat Merkezleri'nden veya bulunduğunuz kentteki HDP destekçisi derneklerden de edinebilirsiniz.)

UYARI:

Seçmen Kütüğü'ndeki kaydınız Türkiye'de bir adresi işaret ediyorsa, yine en yakın Konsolosluk veya Dış Temsilciliğe şahsen uğrayarak "Adres Beyan Formu" doldurmanız gerekmektedir.

 UYARI:

Mektupla yapılan başvurular, dikkate alınmamaktadır. Yanınızda pasaportunuzu alarak temsilciliğe şahsen başvurunuz gerekmektedir.

UYARI:

Seçmen Kütük Kaydı'ndaki adresiniz, bulunduğunuz ülkedeki başka bir adreste ise, yine Adres Beyan Formu doldurmanız gerekmektedir. Örneğin, daha önce Münih'te oturmuşsanız ve kütüğünüz orada görünüyorsa, oy kullanmak için Münih Başkonsolosluğu'na gitmeniz gerekiyor; fakat önceden başvurarak kütüğünüzü bulunduğunuz kente aldırabilirsiniz.

4. ADIM (SEÇMEN KÜTÜĞÜNE KAYITLIYSANIZ)

Oy kullanmak için sandık kurulan Konsolosluk veya Temsilciliğe gittiğinizde, üzerinde T.C. Kimlik Numaranızın olduğu bir kimlik belgesi göstermek zorundasınız. Bu, T.C. Nüfus Cüzdanı veya T.C. Pasaportu olabilir. Eğer üzerinde T.C. Kimlik Numarası olan bir kimlik belgeniz yoksa, hiç vakit kaybetmeden en yakın Türkiye Konsolosluğu'na başvurarak edinin.

NE ZAMAN OY KULLANACAĞIM?

* YSK, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde uygulanan ve çokça karışıklığa sebep olan randevu sistemi kaldırdı. Bu seçimlerde oy kullanmak için randevu almanız gerekmiyor. 

* Oy kullanma süreci, 8 Mayıs 2015'te başlayacak, 31 Mayıs 2015'e kadar devam edecek. Fakat oy kullanma günleri, ülkelere göre değişebiliyor. Almanya, Fransa, İsviçre gibi bazı ülkelerde ise 24 gün boyunca oy kullanılabilecek. (Ülkelerin oy kullanma tarihleri, oy kullanma merkezleriyle birlikte belirtilmiştir.)

* Oy kullanma merkezleri, 10:00 - 19:00 Saatleri arasında açık olacak.

NEREDE OY KULLANACAĞIM?

ALMANYA

8-31 MAYIS tarihleri arasında, 24 gün boyunca, 13 ayrı Türkiye Başkonsoloslukta oy kullanılabilecek:

Berlin

Stuttgartt

Frankfurt 

Düsseldorf

Köln

Essen

Münih

Münnster

Hannover

Karlsruhe

Hamburg

Nürnberg

Mainz

FRANSA

8-31 MAYIS tarihleri arasında, 24 gün boyunca, 6 Başkonsolosluk'ta oy kullanılabilecek. Bunlar:

PARİS

STRASBOURG

LYON

MARSİLYA

NANTES

BORDEAUX

İSVİÇRE

8-31 Mayıs tarihleri arasında 24 gün boyunca Bern Büyükelçiliği ile Züzih ve Cenevre Başkonsolosluklarında oy kullanılabilecek.

İNGİLTERE

30-31 Mayıs'ta, başkent Londra'da Türkiye Başkonsolosluğu'nun kiralayacağı bir binada oy kullanılacak. Bina adresi, daha sonra açıklanacak.

İRLANDA

31 MAYIS tarihinde Dublin Büyükelçiliği'nde oy kullanılabilecek.

AVUSTURYA

8-31 Mayıs tarihleri arasında 24 gün boyunca, Viyana, Salzburg ve Bregenz, Başkonsolosluklarında oy kullanılabilecek.

HOLLANDA

29, 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde, Rotterdam ve Devnter, Başkonsolosluklarında oy kullanılabilecek.

BELÇİKA

8-31 Mayıs tarihleri arasında 24 gün boyunca Anvers ve Brüksel Başkonsolosluklarında oy kullanılabilecek.

DANİMARKA

8-31 Mayıs tarihleri arasında 24 gün boyunca Kopenhag Büyükelçiliği'nde oy kullanılabilecek.

FİNLANDİYA

31 Mayıs tarihinde Helsinki Büyükelçiliği tarafından kiralanacak binada oy kullanılabilecek. Adres Büyükelçilik tarafından daha sonra açıklanacak.

İTALYA

29-30-31 Mayıs tarihlerinde Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğu'nda oy kullanılabilecek.

NORVEÇ

22-31 Mayıs tarihleri arasında 10 gün boyunca Oslo Büyükelçiliği'nde oy kullanılabilecek.

YUNANİSTAN

30-31 Mayıs tarihlerinde Atina -Pire Selanik,. Rodosve Gümülcine Başkonsolosluklarında oy kullanılabilecek.

GÜMRÜK KAPILARINDA OY KULLANILIYOR MU?

Her seçimde olduğu gibi gümrük kapılarında da oy kullanmak mümkün.

SEÇİM HİLESİNE KARŞI NE YAPABİLİRİM?

Yurtdışında kullanılacak oylar, Türkiye'de, diğer bütün oylarla birlikte, 7 Haziran akşamı sayılacak. Ancak oy kullanma işlemi sırasında seçim güvenliğini sağlamak da, en az oy sayımı sırasında sağlamak kadar önemli. Bu konuda görev, Avrupa'daki HDP seçmenine düşüyor.

Bir HDP seçmeni olarak size en yakın seçim irtibat merkezi veya HDP destekçisi derneğe/toplum merkezine başvurarak "sandık müşahidi" olabilirsiniz. Sayısız seçim deneyimi göstermiştir ki, seçim güvenliğini sağlayan temel unsur, müşahitlerin emeği olmaktadır. Bu konudaki duyarlılık, en az oy kullanmak kadar önemlidir.

SEÇİM ÇALIŞMALARINA NASIL KATILABİLİRİM?

Avrupa'daki seçim çalışmaları, toplumun çok farklı kesimlerini temsil eden onlarca örgütün katılımıyla oluşturulan organler eliyle koordine ediliyor. Bu kurumların herhangi birinin size en yakın derneğine/toplum merkezine uğrayarak seçim çalışmalarına katılma beyanında bulunabilir veya burada bulunan telefon numaralarını arayarak yönlendirme isteyebilirsiniz. HDP, yaygın kitle iletişim araçlarından ve teknolojik olanaklardan diğer partilere nazaran oldukça az faydalanabilmektedir. Oylarını artırmasını sağlayacak en önemli güç, milyonların desteği, emeğidir. Bu açıdan seçim çalışmalarına katılmak, HDP'yi güçlendirmek; HDP'yi güçlendirmek, demokratik alternatifi görünür kılmak anlamına gelecektir.

İLTİCACILAR OY KULLANABİLİR Mİ?

Evet, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gibi ilticacılar da üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan kimlik belgesini ibraz ederek oy kullanabilir.

NEREDEN YARDIM ALABİLİRİM?

Size en yakın Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nden veya HDP destekçisi derneklerden seçime ilişkin her konuda danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.