Gençlik çalıştayı ön toplantısı Dersim’de yapıldı

DTK ve HDK Gençlik Meclisleri çağrısı üzerine Amed’de düzenlenen 1. Ortadoğu Gençlik Konferansı’nın ön çalışması Dersim’de yapıldı. Toplantı ardından sonuç bildirgesi açıklandı.

DTK ve HDK Gençlik Meclisleri çağrısı üzerine Amed’de düzenlenen 1. Ortadoğu Gençlik Konferansı’nın ön çalışması Dersim’de yapıldı. Toplantı ardından sonuç bildirgesi açıklandı.

HDP, HDK, DTK, DBP, ESP, EMEP, Partizan, Dersim Üniversitesi Meclisi, Yerel Gençlik ve ilçelerden gelen gençlik meclisleri ve girişimleri öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda ayrıca Amed’de düzenlenecek konferansa katılacak delegeler de seçildi.

Dersim Belediye Konferans Salonu’nda gerçekleşen çalıştayın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, Dersim Gençlik Çalıştayı’nın 3 ayda bir yeniden toplanması ve gençliğin sorunlarını çözüme kavuşturmak üzere belirlenen gündemler üzerinde tartışma yürütmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

İnkar, imha ve asimilasyon politikalarına karşı Dersim gençliğinin somut adımlar atması, çalışma yürütmesi ve takipçisi olması gerektiği kaydedilen sonuç bildirgesinde, madde bağımlılığı ve yozlaşmaya karşı çeşitli kampanyaların örgütlenmesi gerektiği vurgulandı.

İnanç komisyonları oluşturmanın da gençlerin hedefleri arasında yer aldığı belirtilen sonuç bildirgesinde, “Sürgünler ve köy boşaltmalara yönelik köye dönüşlerle ilgili farkındalık çalışmalarının yürütülmesi, Dersim gençliğin ortak mücadele konusunda yeniden bir araya gelip ortak mücadelenin ilke ve prensiplerini belirlemesi, sistemin politikaları çevresinde toplanan apolitik gençliğin örgütlendirerek örgütlü mücadelemizi güçlendirmek de hedeflerimiz arasında yer alıyor” denildi.

Sonuç bildirgesinde, erkek egemen zihniyetin kadın üzerinde kurduğu tahakkümü yok etmek için Dersim özelinde yürütülen özel savaş politikaları olan asimilasyon ve yozlaşmaya karı ortak bir dayanışma ile kadın bilincini ve örgütlülüğünü güçlendirerek açığa çıkarmak gerektiği de ifade edildi.

Yapımı devam eden veya projelendirilen HES, maden ve barajlara karşı gençlik olarak mücadele etmenin, bu anlamda bir kültür ve ekoloji komisyonunun oluşturulmasının da hedeflendiği vurgulanan sonuç bildirgesinde, “Komünlerin oluşturulması üzerine çalışmalar ve farkındalık kampanyalarının örgütlenmesi, zorunlu din derslerine karşı mücadele etmek ve sistemin Alevi gençler üzerinde oynadığı oyunları boşa çıkarma üzerine çalıştayımızın belirli faaliyetler yürütmesi faaliyetlerimizin liselerde yoğunlaşması ve bir lise komisyonunun kurulması. Anadilde eğitim için kampanyalar yürütmek ve anadilde eğitim veren kurum ve kuruluşlarının alt yapısında aktif rol üstenmek. Çalıştayımız bünyesinde genç kadınların örgütlenmesine yönelik atölye çalışmasının örülmesi genç kadın akademilerinin oluşturulması, çalıştayımız bünyesinde kadın erkek eşitliği komisyonunun örgütlenmesi. Çalıştay bünyesinde Kurdi-Der ile işbirliği içerisinde bir dil komisyonunun oluşturulması hedefleniyor” denildi.