Die Linke: Alman diplomatlar ve askerler soykırıma müdahale etmedi

Ermeni Soykırımı’nın 100. yılına ilişkin bir açıklama yayan Alman Sol Parti, Alman diplomat ve askerlerinin olan bitenden haberdar olduğunu ama yeterli müdahalede bulunmadığını belirtti.

Ermeni Soykırımı’nın 100. yılına ilişkin bir açıklama yayan Alman Sol Parti, Alman diplomat ve askerlerinin olan bitenden haberdar olduğunu ama yeterli müdahalede bulunmadığını belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan Alman Sol Parti (Die Linke), Ermeni Soykırımı’nın başlangıcının 100. yıldönümünü andı. 24 Nisan 1915 tarihinde bugünkü adı ile İstanbul olan Konstantinopolis’te içinde yer alan tek partinin etnik bir “homojenleştirme siyaseti” izlediği Jöntürk hükümetinin talimatıyla Ermenilerin tutuklanmasına, sürülmesine ve öldürülmesine başlandığı belirtilen açıklamada, “Bunu devletin planlayıp uyguladığı, Ermeni halkı ile Süryani halkı ve Keldani Hırisiyanları gibi başka etnik gruplara yönelik bir tehcir ve katliam izledi. Katliamlar ve ölüm yürüyüşlerinde 1,5 milyon Ermeni yaşamını yitirdi” dedi.

Bu soykırımda Alman İmparatorluğu’nun da sorumluluk taşıdığını kaydeden Die Linke, Osmanlı İmparatorluğu ile bir savaş bağlaşıklığı içinde olduğunu ve Osmanlı’nın iç ve dış politikasını ciddi şekilde etkilemesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Alman diplomat ve askerlerinin olan bitenden haberdar olduğunu ama yeterli müdahalede bulunmadığını belirten Die Linke açıklamasında şunlara yer verdi: “Hatta Alman İmparatorluğu'nun Osmanlı İmparatorluğu'nda konuşlanmış askerleri yer yer tehcire katıldı. Alman işverenleri, örneğin, Bağdat Demiryolu inşaatında on binlerce Ermeni'yi zorunlu işçi olarak çalıştırdı, ardından da ölüme gönderdi. Alman bankaları Ermeni halkının servetinden kâr etti. Savaş bittikten sonra Alman İmparatorluğu ve onun hukuki halefi olan Weimar Cumhuriyeti soykırımın önde gelen sorumlularını uluslararası kovuşturmalardan korudu.

Sol Parti, Ermeni Soykırımı'nı anıyor ve başka etkinliklerin yanı sıra 24 Nisan'da İstanbul'da yapılacak kamuya açık anma törenine de katılacak.

Sol Parti, Federal Almanya hükümetini, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Jöntürk hükümetinin planlayıp organize ettiği Ermeni halkının sistematik şekilde yok edilmesi fiilini, BM Konvansiyonu'nda öngörüldüğü gibi soykırım olarak tanımaya çağırıyor.

Sol Parti, Almanya'nın tarihi sorumluluğunu kabul ediyor ve Ermeni Soykırımı'ndaki Alman suç ortaklığının kapsamlı bir bilimsel araştırmayla ortaya çıkarılmasının yanı sıra arşivlerin açılmasını da savunuyor.

Sol Parti, Türkiye'de Ermeni Soykırımı'nın resmen tanınmasını ve tarihsel olarak tamamen aydınlatılmasını sağlamaya çalışan ırkçılığa karşı Türkiye'deki girişimlerle dayanışma içinde olduğunu açıklıyor ve ‘1915-2015 Türkiye'de Ermeni Soykırımı'nı Ortak Anmak’ için yapılan uluslararası çağrıyı destekliyor.”