Adore'de sendika başkanı 13 gündür açlık grevinde

LİMTER-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı'nın 13 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğu Adore direnişine ilişkin kritik görüşme yarın yapılacak.

LİMTER-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı'nın 13 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğu Adore direnişine ilişkin kritik görüşme yarın yapılacak.

DİSK'e bağlı LİMTER-İş Sendikası'nın Genel Başkanı Kanber Saygılı, 13 günlük süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde. Sendikaya üye oldukları için işten atılan 4 Adore işçisi de, birer günlük açlık grevleri ile direnişin içinde. 

PATRON CHP'Lİ

CHP üyeleri Esin Yürür ve Cüneyt Yürür'ün sahibi olduğu şirketin, Tuzla'daki depolarında çalışan işçiler, anayasal haklarını kullanarak LİMTER-İş Sendikası'na üye olmaya başladıklarında kendilerini tek tek kapının önünde buldu. Sendikaya üye olan işçilerden 6'sı işten çıkartıldı, biri de uygulanan mobing nedeniyle işten ayrılmak zorunda kaldı. 

Tuzla Orhanlı'da bulunan işyerinin önünde direnişe başlayan işçiler, çadırlarını daha sonra Caddebostan'daki mağazanın önüne taşıdı. Ayrıca İstanbul'da Adore oyuncaklarının satıldığı mağazaların önünde eylemler yapıldı. 

SENDİKA GENEL BAŞKANI 13 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDE

Direniş bugün 38. gününde. Ancak bu direnişin içinde süren bir de açlık grevi var.

LİMTER-İş Sendikası'nın Genel Başkanı Kanber Saygılı, 13 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde. 4 işçi de birer günlük açlık grevleri ile direnişin içinde.

Adore direnişi, LİMTER-İş Sendikası açısından bir ilk. Tuzla tersaneler bölgesinde işçi cinayetleri ve sendikal hak gasplarına karşı büyük direniş ve grevler örgütleyen sendika, İş Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği depo işçilerini de örgütlemeye başladı. Ancak sendikanın talebi, metal iş kolunun alanlarına dahil edilmesiydi. Uluslararası iş kanunlarında da tersane ve metal, aynı iş kolunda. Ancak metal patronların itirazı üzerine, AKP hükümeti, metal yerine depo ve deniz taşımacılığını tersane iş koluna dahil etti.

SENDİKAL KONFORMİZME KARŞI DİRENİŞ

Süresiz dönüşümsüz açlık grevinin bugün 13. gününde olan Saygılı ANF'ye konuştu. Saygılı, "Bir sendikanın genel başkanı olarak neden açlık grevindesiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Açlık grevleri her zaman tercih edilebilecek bir eylem biçimi değil. Ancak sadece cezaevlerine ait olan bir eylem biçimi de değil. Bu da mücadele yöntemlerinden biri. Direnişin etkisini büyütmek, kamuoyunu harekete geçirmek ve konformist sendikal anlayışlara müdahale etmek ve işçi arkadaşlarımıza örnek olmak için, direniş çadırının yanında bir de açlık grevine başladık."

Saygılı, direnişi ayrıca, AKP'nin işçi ve sendika düşmanı politikalarına "Dur" demek için de yaptıklarının altını çizdi.

GECE GÜNDÜZ ÇADIRDA

Saygılı, diğer işçilerle birlikte 24 saat direniş çadırında kalıyor. Sağlık durumu için, "Çok iyiyim. Hiçbir sağlık sorunum yok" diyor. İşçi eylemlerinde coşkusu ve kararlılığı ile dikkat çeken Saygılı, "Açlık grevi bir eylem biçimi olarak kazanmaya kilitlenmiş bir eylemdir" dedi.

Direniş çadırı için "çoban ateşi" tanımını yapan Saygılı, açlık grevinin ise bu çoban ateşini büyüttüğü görüşünde.

DİSK Genel Başkanı Kamber Saygılı, 38 gündür süren direnişle gösterilen dayanışma için ise şunları söyledi: "Geç ısınan ve çabuk soğuyan bir kamuoyu var. Ancak Caddebostan halkının büyük desteğini gördük. Çadırdaki arkadaşların yol paralarından ev kiralarına kadar bütün ihtiyaçları bu dayanışma sayesinde karşıladık. Açıkçası sendikalardan bir şey gördüğümüz yok. Göztepe ve Kozyatağı Dayanışmalarının destekleri bizim için çok önemli oldu. Gece gündüz yanımızdalar ve çadırın ihtiyaçları konusunda dayanışmalarını eksik etmediler. Sosyal medya üzerinden de destekler geldi. Ancak sendikalardan pek de destek gelmedi."

Saygılı, "Sendikalar neden duyarsız kaldı direnişinize?" sorusuna, "Konformist anlayışlar devam ediyor" yanıtını verdi.

KRİTİK GÖRÜŞME YARIN

Adore işçilerinin dün İstinye AVM'deki Adore mağazasında yaptıkları eylemin ardından işveren, sendika ile masaya oturmaya karar verdi. 

Yarın saat 16.00'da yapılacak görüşmede, "kıdem ve ihbar tazminatları, mesai ve yol ücretleri, işçilerin direniş boyunca yaşadığı ekonomik kayıp ve sendikal tazminat" konuşulacak.

LİMTER-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı yarınki görüşme için, "Anlaşmayı sağlamaya yakınız. Ancak anlaşma olmazsa hem açlık grevi hem de direniş devam eder. Bu konuda kararlıyız" dedi.