39. Vicdan ve Adalet nöbeti eylemi gerçekleştirildi

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 39. Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde, iş cinayetlerinde işverenlerin ve denetim yükümlülüğü olan devletin sorumlu olduğunu belirterek, bir kez daha sorumluların yargılanmasını istedi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 39. Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde, iş cinayetlerinde işverenlerin ve denetim yükümlülüğü olan devletin sorumlu olduğunu belirterek, bir kez daha sorumluların yargılanmasını istedi.

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin aileleri, her ayın ilk pazar günü yaptıkları adalet nöbetinin 39.'sunu gerçekleştirdi.

Aileler Galatasaray Lisesi'nin demirlerine astıkları "Türkiye'de her gün 5 ila 8 işçi hayatını kaybediyor. Kaza değil cinayet! Vicdanınız yok mu?" yazılı pankartla birlikte, Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yaptı. Eylemde, "Fıtrat değil cinayet", "Çalışırken ölmek istemiyoruz", "Kaza değil cinayet" yazılı dövizler taşındı.

Bu haftaki açıklamayı Esenyurt'daki AVM inşaatındaki çadır yangınında yaşamını yitiren Barış Kıyak'ın kardeşi Damla Kıyak, "İş cinayetlerinde yaşamlarını yitirenlerin adalet arayan yakınları olarak, adalet umuduyla mücadelemize devam ettikçe görüyor ve yaşıyoruz ki, bir zihniyet dünyası var karşımızda. Öyle bir dünya ki, hayatta iken yaşamına değer verilmeyen işçi, sorumluların yargılama safhalarında aynı adaletsizlikle karşı karşıya" dedi.

Güllük'te Atıksu Terfi İstasyonunda çalışan 7 işçinin hayatını kaybettiği Güllük AKFEN davasına ilişkin bilgi veren Kıyak, "AKFEN Çevre Su Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdürü, Güllük Belediyesi yetkilileri, İller Bankası yetkililerin de sanık olduğu davada, 3 duruşmadır sanık AKFEN firması yönetim kurulu üyeleri dinlenmişti, nihayet 4. duruşmada yönetim kurulu üyesi sanığı dinleyebildik" dedi. Bu tür davalarda yargı makamının huzura gelme hızı ve yaptırımlarının işçiler için ayrı patronlar için ayrı olduğunu kaydeden Kıyak, bu çifte standardı kabul etmenin mümkün olmadığını belirtti.

Van depremini izlemek üzere gittiği ve ikinci Van depreminde Bayram Otel'in enkazı altında kalarak yaşamını yitiren gazeteci Cem Emir'in için adalet aranan Van Bayram Otel davası hakkında bilgi veren Kıyak, cinayetin sorumlularından Van Valisi ve AFAD yetkililerinin henüz yargılamanın tarafı haline getirilmediklerini belirtti. AFAD memurlarının duruşmalarda, AFAD tarafından Bayram Otelde hasara ilişkin inceleme yapılmadığını beyan ettiklerini hatırlatan Kıyak, otel sahibi sanık Tevhik Bayram'ın avukatının 3 yıl aradan sonra AFAD tarafından inceleme yapıldığına dair mahkemeye belge sunduğunu kaydetti. Mahkemeye sunulan belgenin sahte olma ihtimali olduğunu ifade eden Kıyak, "Kamu idarecilerinin, yargılama sürecini etkileyecek bilgi ve belge sunulmasında gerçek durumu yansıtan tutum içinde olmaları beklenendir. Aksi durum ise, üstüne gideceğimiz sahtekarlık durumudur" dedi.

İş cinayetlerine dur diyebilmek için vicdan ve adalet nöbetine başladıklarını belirten Kıyak, başka ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de 28 Nisan'nın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anam ve Yas Günü taleplerini yineledi.

Açıklamanın ardından, gazeteci Gökhan Biçici, işçi ailelerine sorular yöneltti.