YPG ve YPJ savaşçılarını binler son yolculuğuna uğurladı

YPG ve YPJ savaşçılarını binler son yolculuğuna uğurladı

Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG ve YPJ savaşçıları son yolculuğuna kitlesel bir şekilde uğurlanıyor. YPG savaşçıları Ercan Kaya (Gelhat Gabar) ve Abdullah Nas (Miran Dideri), Siirt’te binlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı. YPJ savaşçısı Feride Kaçmaz'ın cenazesi kadınlar Yüksekova'da kadınlar tarafından "kına tepsisi" ile uğurlanırken, YPG savaşçısı Ahmet Fırat (Baz Agit) memleketi Ceylanpınar'a bağlı Yukarı Doruklu Köyü'nde (Humera Jorîn) binlerce kişi tarafından uğurlandı.

Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG savaşçıları Ercan Kaya (Gelhat Gabar) ve Abdullah Nas'ın (Miran Dideri) cenazeleri, Siirt'te son yolculuklarına uğurlandı. Dün gece getirildikleri Amed’de gece boyunca bekletilen cenazeler sabah saatlerinde konvoy eşliğinde Siirt'te doğru yola çıkarıldı. Cenazelerin yer aldığı konvoy yol güzergahında bulunan Bismil ilçesi girişinde, yurttaşlar tarafından "Şehîd namirin" sloganları ile selamlanarak yoluna devam etti. 

Kaya ve Nas ailleri ile aralarında HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP, HDP Siirt il ve ilçe eş başkanlarının da bulunduğu kitle tarafından Kurtalan ilçesi girişinde karşılanan konvoy, yeniden Siirt merkezine hareket etti. O esnada, yağan şidetli yağmura rağmen binlerce kişi de cenazelerin getirileceği DBP İl Örgütü binası önünde bekleyişe geçti.

DBP binasına ulaşan konvoy burada yine "Şehîd namirin", "Bijî berxwedana YPG", "Bijî berxwedana Kobanê", "Kurdistan IŞİD'e mezar olacak" sloganları ile karşılandı. Kitlenin yoğun ilgisinden dolayı cenazeleri taşıyan araçlar kitlenin arasında güçlükle hareket edebildi. Bulundukları araçlardan YPG bayraklarına sarılı tabutları omuzlarına alan kitle, yağmur altında Tillo caddesi üzerinden Yeni mahallede bulunan Zeviye Mezarlığı'na kadar yürüdü.

Kaya ve Nas'ın naaşları cadde üzerinde yer alan evlerde yaşayan insanlar ile öğrenciler tarafından da yine slogan, zafer işareti ve zılgıtlarla selamlandı.

Mezarlıkta son bulunan yürüyüşün ardından YPG savaşçılarının naaşları toprağa verildi. Okunan duaların ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Defin işlemlerinin sona ermesi sonrası konuşan HDP Milletvekilli Nursel Aydoğan, DAİŞ çetelerine destek veren, medet uman güçlerin herşeye rağmen Kobanê'nin asla düşmeyeceğini iyi bilmesi gerektiğini söyledi. Ayoğan, konuşmasının devamında "Başta Kobanê olmak üzere tüm Kürdistan coğrafyası ve Kürt halkı özgürlüğüne kavuşacaktır. Bu anlamda canlarını veren gençlerimizin ailelerine ve tüm Kürt halkına başı sağolsun" dedi. 

Aydoğan'ın ardından kısa birer konuşma yapan Ercan Kaya'nın babası İbrahim Kaya ile Abdullah Nas'ın amcası İbrahim Nas da kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederek, "Başta SerokApo, silah arkadaşları, tüm özgürlük savaşçıların başı sağolsun" dedi. 

Mezarlıktaki törenin ardından cenazeye katılanlar Kaya ve Nas için Barış mahallesinde yer alan Orhan Doğan Kent Parkı'nda kurulan taziyeye katıldı.

YPJ SAVAŞÇISI KAÇMAZ İÇİN YÜKSEKOVA’DA TÖREN

Kobanê direnişinde 28 Ekim günü yaşamını yitiren ve Urfa'da yapılan otopsi işlemlerin ardından toprağa verilmek üzere Hakkari'nin Yüksekova ilçesine getirilen YPJ savaşçısı Feride Kaçmaz'ın (Rojbin Ronahi) cenazesi Suüstü (Şakita) Köprüsü yakınlarında yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Aralarında HDP, DBP, MEYADER yöneticileri, Yüksekova, Şemdinli ve Esendere belediye eş başkanları, sivil toplum örgütü temsilcilerin de bulunduğu yüzlerce kişi tarafından alınan Düz'ün cenazesi, onlarca araçlık konvoy eşliğinde ilçeye 22 kilometre uzakta bulunan Karabey (Serdeşt) köyüne getirildi.

Polisler ise onlarca zırhlı araçla yolu trafiğe kapatarak cenazenin çarşı merkezinde geçmesine izin vermedi. Yol güzergahında halk alkış ve sloganlar ile karşıladığı YPJ savaşçısı Kaçmaz'ın cenazesi, köy girişinde yüzlerce kişi tarafından "Şehîd namirin" sloganıyla karşılandı. 

Cami önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kaçmaz'ın posterleri ile PKK ve KCK bayrakları asıldı. Köy camisinde dini vecibeleri yerine getirildikten sonra YPJ savaşçısı Kaçmaz'ın cenazesini kadınlar omuzlarında taşıyarak, ellerinde kına tepsisi ile oluşturulan kortej eşliğinde İspiriz Dağları eteklerindeki köy mezarlığına getirildi. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından yoğun yağmur altında Kaçmaz'ın cenazesi toprağa verildi.

YPJ savaşçısı Kaçmaz'ın ailesi, cenazeye gösterilen duyarlılıktan dolayı herkese teşekkür etti. 

URFA

Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG savaşçısı Ahmet Fırat (Baz Agit) memleketi Ceylanpınar'a bağlı Yukarı Doruklu Köyü'nde (Humera Jorîn) son yolculuğuna uğurlandı. Urfa Adli Tıp Kurumu'ndan alınan Fırat'ın cenazesi binlerce araçtan oluşan konvoy eşliğinde Ceylanpınar'a getirildi.

İlçenin girişinde ki Kepez mevkiinde karşılanan cenaze Yukarı Doruklu Köyü'ne (Humera Jorîn) götürüldü. Aralarında HDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, DBP Urfa İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen, Viranşehir ve Ceylanpınar MEYADER ilçe temsilcileri ile binlerce kişinin katılımıyla omuzlarda taşınan YPG savaşçısı Ahmet Fırat'ın cenazesi köy mezarlığına getirildi. Cenaze burada Rojava ve Kobanê'de yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından, okunan Çerxa Şoreşê marşı eşliğinde defnedilirken sık sık "Bijî berxwedana Kobanê", "Kobanê IŞİD'e mezar olacak" ve "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları atıldı. 

Dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından defnedilen YPG savaşçısı Fırat'ın mezarı başında konuşan DBP Urfa İl Eş Başkanı Celalettin Erkmen, kendi topraklarını, yurdunu savunan onlarca genci öldüren, katliam yapan DAİŞ’le Kürtleri aynı kefeye koyan AKP hükümetine seslenerek, "AKP bu halkın sabrını, öfkesini ölçmeye kalkmasın. Bu öfke seli AKP iktidarını da, Başbakanını da, Cumhurbaşkanını da yerle bir eder. AKP katliamcı IŞİD çetecileri ile arasına mesafe koymalı ve desteğini çekmelidir" dedi. Daha sonra konuşan HDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici Fırat'ın ailesi ve yakınlarına başsağlığı dilerken "bunca gencin ölümüne neden olan IŞİD çetecileri ve onun tüm destekçilerini lanetliyorum. Ahmet Fırat'ın yoldaşları onun kaldığı yerden mücadelelerine devam ediyor. Tüm Rojava ve Kobanê özgürleşinceye kadar da bu mücadele devam edecek. Ahmetlerin kanı yerde kalmayacak" diye konuştu. 

İki gün önce Kobanê'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren YPG savaşçısı Ahmet Fırat'ın cenaze törenin ardından Ceylanpınar ilçe merkezinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi Taziye Evi'nde taziyeler kabul edilmeye başlandı.