Xaneqin'in gözcüleri 'rû spî'ler nöbette

Xaneqin'in gözcüleri 'rû spî'ler nöbette

Güney Kürdistan'ın Xaneqin kentinde de IŞİD tehdidine karşı halk güvenlik tedbirlerini arttırdı. Kürtçede "rû spî" olarak adlandırılan toplumun ileri gelenleri güvenlik görevini üstlenmiş durumdalar. Kendi topraklarında kimin yabancı kimin dost olduğunu en iyi onlar biliyor.

Xaneqin, resmi olarak Federal Kürdistan Bölgesi'ne bağlanmayan tartışmalı bölgeler arasında yer alıyor. Ancak 10 Haziran'da IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi ardından, Kerkük başta olmak üzere diğer tartışmalı bölgeler gibi Xaneqin de fiili olarak Kürdistan Bölgesi idaresi altına girdi.

6 Eylül 2006'da Xaneqin Belediye Meclisi'nin tüm üyeleri kentin Federal Kürdistan Bölgesi'ne bağlanmasını istemişti. Bu talebin Irak Anayasa'sında 2007'de öngörülen ancak hiçbir zaman yerine getirilmeyen referanduma sunulması gerekiyordu.

İnsanlık düşmanı örgüt IŞİD tarafından Xaneqin'in Celewla beldesi 10 Ağustos günü işgal edildiğinde tehdit kapıya dayandı. Sadiye beldesi de IŞİD'in elinde bulunuyor. Kürt güçleri bu iki yeri almak için, IŞİD'i kuşatmış durumdalar.

Xaneqin sakinleri de 7'den 70'e IŞİD tehdidine karşı güvenlik tedbirlerini eldeki imkanlarla güçlendiriyorlar.  İleri yaştaki kent sakinleri her gün saat 18.00'den sabah saat 06.00'ya kadar kontrol noktalarında nöbet tutuyor ve yabancı simalara şüpheyle bakıyorlar. Rû spî'ler kendilerini "Xaneqin'in Gözcüleri" olarak adlandırıyor.

Kentin giriş-çıkışındaki kontrol noktasında nöbet tutan Mahmud Mihemed Salih isimli "rû spî", tüm kent sakinlerini tanıdıklarını belirterek, "Bu nedenle yabancı olanları hemen fark ediyoruz ve şüpheyle yaklaşıyoruz. Amacımız kentin güvenliğidir" diyor.

Eski bir peşmerge olan Newzat, "Bugün karşımızda vahşi bir düşman duruyor. Bu nedenle güvenliğimizi alıyoruz" diye ekliyor.

Saddam rejimi döneminden bu yana her zaman şovenist ve milliyetçi Arap kesimlerin saldırılarına maruz kaldıklarını söyleyen Baki Ahmed, "Kürdistan'ın her dört parçasında topraklarımızı korumaya hazırız" diye vurguluyor.

Xaneqin'in Gözcüleri, HPG gerillalarının Güney Kürdistan'a destek için gelişinden duydukları memnuniyeti de dile getiriyor. Bu durumun kendileri için onur verici olduğunu söyleyen gözcüler, yarın PKK de ihtiyaç duyarsa gerilla ile aynı safta savaşmaya hazır olduklarını belirtiyorlar.  Onlar için Kürdistan'ın dört parçası arasında bir engel kalmadı.  Gözcüler Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı da kendi önderleri olarak gördüklerini söylüyorlar.