‘Kobanêmizi yeniden elbirliğiyle inşa edeceğiz’

‘Kobanêmizi yeniden elbirliğiyle inşa edeceğiz’

Kobanê'ye yönelik DAİŞ çetelerinin saldırılarından kent merkezi büyük tahribat görürken, şu ana kadar bomba yüklü 13 araçla gerçekleştirilen saldırılar deprem olmuş bir kent görüntüsü veriyor. Sokak sokak, ev ev direnen YPG/YPJ savaşçıları da ne olursa olsun Kobanê'yi bırakmayacaklarını dile getiriyor. YPG savaşçısı Zinar, "Kobanê'mizi yeniden elbirliğiyle inşa edeceğiz" dedi.

Rojava’nın Kobanê Kantonu’nda YPG/YPJ savaşçıları karşısında darbe alan Irak Şam İslam Devleti (DAİŞ) çetecileri son zamanlarda bomba yüklü araçlarla kent merkezine sızmaya çalışıyor. Ancak YPG/YPJ savaşçılarının dikkati ve müdahalesi sayesinde bugüne kadar bu araçların patlamaları sonucu herhangi bir can kaybı yaşanmazken, her bir aracın infilak ettiği yerlerde onlarca ev yıkılarak kullanılamaz hale geldi. Son on gün içerisinde 13 bomba yüklü araç çetelerce Kobanê'nin farklı yerlerinde patlatıldı. Bomba yüklü araçlar daha çok kamyon ve kamyonetlerden oluşurken, yerel kaynaklar bu araçların Girê Spî'den (Til Ebyad) getirildiğini belirtiyor. Kobanê'de hâlâ bir bomba yüklü bir araç ile bomba yüklü bir iş makinasının olduğu öğrenildi. Dün gece bomba yüklü araçla saldırmak isteyen çeteler YPG/YPJ savaşçılarının müdahalesiyle karşılaşırken, araç geri çekilmek zorunda kaldı.

KOBANÊ ÖZGÜRLÜĞÜN MİMARİSİYLE İNŞA EDİLECEK

Kentte bir diğer tahribatı da havan topları yaratıyor. Kentte hemen hemen her sokağa atılan havanların bir bölümü ise patlamamış halde ortalıkta duruyor. Daha önce atılan havanların çoğu el yapımı paslı havanlar iken, son iki gündür atılan havanlar ise yine el yapımı, kaynaklarından ve üzerindeki doğrama işlemlerinden yeni olduğu anlaşılıyor. Kentteki birçok ev ve işyeri bu havanlardan ciddi bir şekilde zarar görüyor. Kendisi de atılan bu havanların birinde karnından ve sol kolundan yaralan TEV-DEM Divan Kurulu Üyesi Ehmed Şêxo, önemli olanın çetelerin kentten çıkarılması olduğunu belirterek, "Hepimiz el birliğiyle kentimizi yeniden inşa edeceğiz ve özgürce sokaklarında dolaşacağız. Özgürlüğün mimarisiyle inşa edilecek Kobanê" dedi.

'KAZANACAĞIMIZDAN KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN’

Çetelerin yıktığı kenti yeniden inşa edeceklerini dile getiren YPG savaşçısı Zinar, kazanacaklarından şüphe edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Çetelerin bu şekilde saldırmaları onların kırıldığını gösteriyor. Onlara her gün darbe vuruyoruz, silahlarını alıyoruz. Moralimiz yüksek. Daha da iyi, olacağına inancımız var. Kobanêmizi yeniden el birliğiyle inşa edeceğiz. Kimsenin kazanacağımızdan da ve bu kentin inşa edeceğimizden de şüphesi olmasın." YPG savaşçısı Canîwar ise, morallerinin yüksek olduğunu kaydederek, "Halkımıza Kobanê'yi savunma ve özgürleştirme sözü verdik. Bir damla kanımız olduğu müddetçe de Kobanê'yi savunacağız" dedi.

‘ARACI BEKLİYORDUK’

Önceki gün çetelerce kente gerçekleştirilen bomba yüklü aracı imha eden grup içerisinde bulunan bir YPG savaşçısı, "Çeteler bomba yüklü araçla saldırıya geçtiği esnada daha ileri mevzilerde olan arkadaşlarımız telsizle bize haber verdiler. Zaten bekliyorduk ve teyakkuzdaydık. Aracı görür görmez ateş etmeye başladık ve araç durmak zorunda kaldı. Sonra da roketatarı kullanan arkadaşımız araca ateş etti ve araç imha oldu. Sonuçlarını da görüyorsunuz. Bütün evleri yıktı" dedi.