'Kadın cinayetlerini omuz omuza durduracağız'

'Kadın cinayetlerini omuz omuza durduracağız'

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Günü dolayısıyla Beyoğlu Tünel’den Galatasaray Meydanı’na yürüdü. CHP Milletvekilleri Binnaz Toprak, Sena Kaleli ile Sanatçılar Nur Sürer, Zeynep Özyağcılar’ın hazır bulunduğu yürüyüşte, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmasını isteyen kadınlar, kadın cinayetlerini omuz omuza durduracaklarını haykırdılar.

Tünel’de bir araya gelen Kadın cinayetlerini Durduracağız Platformu, 25 Kasım dolayısıyla Galatasaray Meydanı’na yürüdü. CHP Milletvekilleri Binnaz Toprak, Sena Kaleli ile Sanatçılar Nur Sürer, Zeynep Özyağcılar’ın de katıldığı yürüyüşe, DİP, HTKP ve CHP’li kadınlar da katıldı. Üzerinde “ Bin odalı saltanat kurtulurdu kaç hayat” yazılı ile erkek şiddetiyle katledilen kadınların fotoğraflarının yer aldığı Ak saray maketinin taşındığı eylemde, “AKP karşısında kadın cinayetleri durdurmak için omuz omuza” pankartı taşındı. “Kadınlar devrimle özgürleşecek”, “Ak saraya değil kadına bütçe”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “AKP’ye karşı kadınlar omuz omuza”, “Tayyip baksana kaç kişiyiz saysana”, “Katilleri değil kadınları koruyun” sloganlarını atan yüzlerce Kadın, 15 Kasım’da yapılan ‘Kadın Cinayetleri ve çözüm yolları’ başlıklı konferansın dört maddeden oluşan bildirgenin acilen uygulamasını istedi.

AKP’YE KARŞI KADINLAR OMUZ OMUZA BURADA

Her adımda asla pes etmeyeceklerini haykıran kadınlar, kadın cinayetlerini durduracaklarını bir kez daha vurguladı. Galatasaray Meydanı’nda ilk sözü eşi tarafından göz göre göre katledilen Muhterem Göçmen’in ablası Çiğdem Evcil söz aldı. Bugün AKP’nin kadına yönelik açıklamalarına karşı omuz omuza verdiklerini ve alanları doldurduklarını kaydeden Evcil, “Bizi marjinal diye damgalayacağınıza bizim hangi sebeple alanlarda olduğumuzu anlayan artık. Sizin ekranlarda dediğiniz gibi marjinal değil kardeşini kaybetmiş biri olarak buradayım. Beni buraya getiren acımdır” dedi.

KADIN CİNAYETLERİ 7 YILDA YÜZDE 400 ARTTI

Söz alan CHP Milletvekilli Binnaz Toprak ise artık sözün bittiği yerde olunduğunu, kadın cinayetlerinin gün geçtikçe arttığına işaret etti. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre son 7 yılda kadın cinayetlerinin yüzde 400 bin arttığına, 183 acil hattını arayan kadınların sayısının yüzde 90’a vardığını, sadece 22 bin kadının koruduğuna dikkat çeken Toprak, öldürülen kadınların sayısının sadece buz dağının bir parçası olduğunu, intihar adı altında aile içi şiddetten öldürülen kadınların rakamlarının ise hasır altı edildiğini vurguladı. O nedenle kadınların gerçekleştirdiği mücadelenin çok önemli olduğunu ve sonuç verdiğini belirten Toprak, Salı günü meclis’te Kadın cinayetlerine karşı bir araştırma komisyonu kurulacağının bilgisini verdi.

HANEDANLIĞINA SU GİBİ PARA AKITIRKEN KADINLAR ÖLÜYOR

DİP’li kadınlar adına söz alan Ece Ertan, Kadın konferans bildirgesinde yer alan dört maddenin acilen hayata geçirilmesi isterken, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Hanedanlığına su gibi para akıtırken, kadınlar ölüyor” diye seslendi. AKP’nin “ Durmak yok yola devam” sloganını hatırlatan Uzun, “Ancak artık burada duracaksınız” dedi.

Kobanê’den Validebağ’ya kadınların mücadelesinin tüm alanlarda sürdüğünü hatırlatan HTKP Genel Başkanı Yelda Koçak, İstanbul Sözleşmesi’nin kağıtta değil pratikte uygulanmasını istedi. Koçak, “Biz kadın cinayetlerini durduracağız ve AKP’yi yıkacağız” dedi. Son olarak söz alan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platform Sözcüsü Gülsüm Kav ise, kadın cinayetlerine karşı defalarca çözüm yolunu haykırdıklarını ancak artık sabırlarının kalmadığını, “Ta içimizden yanıyoruz” diyen şarkıdan, “Bu defa başka” şarkısının moduna girdiklerini vurguladı.

“Artık kadınlar öldürülmeyecek çünkü katiller karşısında bizi bulacak” diyen Kav, yeni Türkiye denilen köleci toplumu kabul etmediklerini ve kadınların canına kasteden adamları yeneceklerini vurguladı.

4 MADDEYİ ACİLEN UYGULA

Konuşmaların ardından Platform adına açıklamayı Dilek İsmailoğlu okudu.15 Kasım’da “Kadın Cinayetleri ve çözüm yolları” başlıklı konferansın dört maddelik bildirgesini hatırlatan İsmailoğlu maddeleri şöyle sıraladı:

“1-6284 Sayılı Koruma Kanunu Etkin uygulanmalı, kadınların korunmasındaki tüm bürokratik engeller kaldırılmalı,

2-Kadın katillerine indirimler uygulanmamalı, hafifletici sebepler aranmamalı, caydırıcı ceza verilmemeli,

3-Şiddet gören kadınlara mali destek sağlanmalı,kadınların korunması için bütçe ayrılmalı,

4-Kadınlara birçok hak tanıyan İstanbul Sözleşmesi imzalayan Türkiye sözleşmeyi acilen uygulamalı.”

İsmailoğlu, “Biz kadınlar olarak bir arada olmaya devam edeceğiz, pes etmeyeceğiz, AKP’yi gerileteceğiz, kadın cinayetleini durduracağız” dedi.