En ön cephede 67 yaşında bir YPG savaşçısı

En ön cephede 67 yaşında bir YPG savaşçısı

Kobanê'nin her üç cephesinde YPG'ye katılan savaşçılarla Kobanêliler omuz omuza DAİŞ’e karşı savaşıyor. Doğu cephesinde aynı mevzide savaşan 67 yaşındaki Nemir amca, Kobanê'den çıkmış olan Kobanêli gençlere "Gelin Kobanê’ye sahip çıkın" derken, 19 yaşındaki YPJ savaşçısı Nefel ise, "Niye sürekli gülüyorsunuz" sorusuna "Halkımız ve ülkemiz için savaşıyoruz. Önderliğimiz için savaşıyoruz. Onun için de moralimiz her zaman yerinde" cevabını veriyor.

Rojava'nın Kobanê Kantonu'na yönelik Irak Şam İslam Devleti (DAİŞ) çetelerinin 15 Eylül'den bu yana başlattığı saldırlar karşısında YPG/YPJ savaşçılarının tarihi direnişi sürüyor. Kobanê'nin her üç cephesinde Kürdistan'ın dört bir yanından gelerek YPG'ye katılan savaşçılar ve Kobanêliler omuz omuza DAİŞ’e karşı amansız bir savaş veriyor. Kobanê'nin doğusu ile güneyindeki cephelerde çatışmalar aralıksız bir şekilde devam ederken YPG/YPJ savaşçıları ve Kobanêli milislerin direniş hattını kıramayan çeteler, şu ana kadar en az 15 bomba yüklü araçla da saldırılarda bulundu. Ellerindeki bütün tekniği kullanan çetelere karşı direnen YPG/YPJ savaşçıları ile Kobanêli milisler ise, kendilerinin irade savaşı verdiklerini ve Kobanê'nin düşmesine asla izin vermeyeceklerini kaydediyor. Kürdistan'ın dört parçasından ve özellikle Türkiye metropollerinde sürgün yaşayan gençlerin YPG/YPJ'deki sayılarının çokluğu dikkat çekerken, görüştüğümüz tüm savaşçılar "Nerelisiniz?" sorusuna "Artık Kobanêliyiz" ve "Kürdistan artık Kobanê'dir" cevabını veriyor.

BÜTÜN EVLER BİRBİRİNE BAĞLANMIŞ

Kobanê'nin doğusunda DAİŞ çetelerinin girdiği yerler deprem enkazını andıran görüntülere sahipken, YPG/YPJ savaşçıları da bu enkazın arasında mevzilerini almış ve çetelere karşı direniyor. Ev ve işyerlerinin duvarlarında açılan deliklerle kentin doğu ve güney cephelerinin birbirine bağlandığı kentte, DAİŞ’in havan topları ve imha edilen bomba yüklü araçları sonucu kent viraneye dönmüş durumda. Buna rağmen, mevzilerde yerlerini alan savaşçılar bütün imkansızlıklara rağmen morallerini yüksek tutuyor.

NEMİR AMCA DEVRİM İÇİN YAŞIYOR

4 ay önce Kobanê'ye yönelik DAİŞ çetelerinin saldırıları başlayınca Kobanê'nin batı cephesindeki Aşmê ile Çarixlî köyleri arasındaki Şehid Hogir Tepesi'ndeki en ön mevzide karşılaştığımız Nemir amca (Xelîlê Osman) ile bu kez Kobanê'nin doğusundaki en ön mevzide karşılaşıyoruz. O zaman Kürtçe'de "ölümsüz" anlamına gelen "Nemir" ismini neden aldığını sorduğumuz Nemir amca, "Devrim güvenceye alınmayana kadar ölmeyeceğim" yanıtını vermişti. Nemir amcayı doğu cephesinde görünce hâlâ sözünü tuttuğuna tanıklık ediyoruz.

İKİ OĞLU DA SAVAŞIYOR

Kobanê'nin doğusundaki en ön mevzilerde yer alan 67 yaşındaki Nemir’in bütün yoldaşları 19 ila 25 yaşlarında. Bunlardan biri de 19 yaşındaki YPJ'li Nefel. Nemir amca mevzinin bir ucunda kalaşnikofuyla, Nefel ise mevzinin bir başka ucunda BKC ile DAİŞ’e karşı savaşıyor.

“Gemarî (kir)” diye tabir ettiği çeteleri Kobanê'den çıkarıncaya kadar savaşacağını söyleyen Nemir amca, "Ben YPG üyesiyim. Gerçek adım Xelîlê Osman. Hareketteki adım ise Nemir. Benimle birlikte iki oğlum da savaşıyor. Bir aydır onları görmedim. Ne olduklarını da bilmiyorum. Birçok çatışmaya girdim yaralandım. Bu çeteleri buradan çıkarıncaya kadar da burada savaşacağım" diyor.

NEMİR AMCADAN KOBANÊLİ GENÇLERE ÇAĞRI

Konuşurken duygusallaşan, gözünden yaşlar akan ve kelimeler boğazına düğümlenen Nemir amca, bizden kamerayı kapatmamızı isteyerek, “Dayanamıyorum. O kadar çok genç yoldaşım yanımda şehit düştü ki kelimeler boğazıma düğümleniyor” diyor. Biraz nefes aldıktan ve gözlerinden süzülen yaşları silen Nemir amca, şöyle devam ediyor: "Kürdistan halkına bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Kürdistan'ın dört parçasına çağrımdır; çağrım Amed halkınadır. Bizi bugüne kadar yalnız bırakmadıkları gibi yine yalnız bırakmasınlar. Yanımda birçok kişi şehit oldu. Sesimin herkese ulaşmasını istiyorum. Ar ve namus sahibi olan gençlerimiz gelsin şehirlerini bu çetelerden kurtarsın. Kobanê halkına sesleniyorum özellikle. Masa başlarında oturup konuşanlara. Gelin burada kentinize sahip çıkın." Nemir amca, yanından ayrılırken “çektiğiniz fotoğrafları YPG Basın Merkezi’ne teslim ederseniz iyi olur. Şayet şehit düşersem yanlarında bulunsun” diyor ve “sizler de artık benim yoldaşlarımsınız” diyerek uğurluyor.

HEP EN ÖNDE

67'lik Nemir amca ile aynı mevzide yer alan 19 yaşındaki YPJ'li Nefel ile konuşuyoruz ve kendisi de ilk olarak bu devrim çınarını bizlere anlatmakla söze başlıyor. Nefel, Nemir amca için şunları söylüyor: "Nemir amca çok duygusal ve fedakâr bir arkadaş. Bize bakınca sürekli, 'Her biriniz bir yerden geldiniz. Biriniz Amed'den, biriniz Siirt'ten, biriniz Şırnak'tan gelmişsiniz ve burada kentimiz için savaşıyorsunuz' diyor. Kobanêli bazı gençlerin ise buradan gittiğini belirterek, buna üzüldüğünü dile getiriyor. Devamlı 'bana bir şey olsun da size bir şey olmasın' diyor. Çok duyarlı bir arkadaş. Sürekli nöbet tutar. Savaşta ise her zaman önde yer alır."

‘HALKIMIZ VE ÜLKEMİZ İÇİN SAVAŞIYORUZ’

Çetelerin son üç gündür doğu cephesinde aralıksız saldırdığını dile getiren YPJ'li Nefel, çetelerin kendilerinin direniş hattını kıramayınca bombalı araçlarla saldırılarda bulunduğunu ifade ederek, "Son üç gündür aralıksız saldırıyorlar. Biz de karşılık veriyoruz. Kaçıyorlar. Bizlere karşılık vermeyince bombalı araçlarla saldırıyorlar" diyor. Elindeki BKC silahını çetelerden aldıklarını söyleyen Nefel, "BKC güzel bir silah. Bunu çetelerin üzerinden aldık. Başka aldığımız silahlar da vardı. Şimdi de onlara karşı kullanıyoruz. Onların silahıyla onları vuruyoruz" şeklinde konuşuyor. "Gördüğümüz her YPG ve YPJ savaşçısı sürekli gülüyor. Bunun özel bir anlamı var mı?” diye sorduğumuz YPJ savaşçısı Nefel, şu yanıtı veriyor: "Halkımız ve ülkemiz için savaşıyoruz. Önderliğimiz için savaşıyoruz. Onun için de moralimiz her zaman yerindedir. Gülüşümüz bundandır.”

‘YA ÖLECEKLER YA DA KOBANÊ’DEN ÇIKACAKLAR’

Kobanê'de çetelerin önünde artık "ya ölüm ya da Kobanê'den çıkmak" gibi iki seçeneğin kaldığını söyleyen YPG doğu cephesi komutanlarından Gelhat ise, "Kobanê'nin kolay lokma olmadığını herkes gördü. Kobanê biz hariç herkesin hesaplarını alt üst etti. DAİŞ burada tutunamayacak. En fazla ardından kenti enkaza çevirebilir. Başka da yapacağı bir şey yok" diyor. YPG doğu cephesi komutanlarından Elî ise, DAİŞ çetecilerinin bir kısmının artık talana başladığını ve çevre köylerdeki birçok evdeki eşyaları kamyonlara yükleyerek götürmeye başladığını kaydetti. Elî, "Burada savaşan kısmı da ne dönebiliyor ne de ilerleyebiliyor. Dönerlerse idam edilecekler. Onun için de savaşmaktan başka çareleri yok" diyor.