Danimarka’daki beraat kararı sevinçle karşılandı

Danimarka’daki beraat kararı sevinçle karşılandı

Danimarka’da 10 Kürt yurtseverine iki yıl önce açılan davanın son duruşması dün görüldü. Kopenhag Şehir Mahkemesi’nde görülen davada PKK’ye ekonomik destek sundukları gerekçesiyle yargılanan 10 Kürt yurtseveri hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme Başkanı Jens Stausbøll'ün dün saat 16:00’da okuduğu karar mahkeme heyetinin tüm üyeleri tarafından kabul edildi.

10 Kürt yurtseveri, 2009 yılından 2012 yılına kadar ROJ TV üzerinden PKK’ye 140 milyon Danimarka Kronu yardım etmekle suçlanıyordu. Davada savcılar ağırlıkta telefon ve ortam dinlemeden hazırladıkları ‘delilleri’ sundu. Savcıların dava öncesinde Türkiye’ye giderek delil topladıkları, Türkiye konsolosluğu ile yakın çalışma yürüttükleri Danimarka kamuoyunca yakından bilinen bir durum.

Mahkeme heyeti, gerekçeli kararında davalıların ROJ TV’ye ekonomik yardım yaptıkları 2009-2012 yılları arasında ROJ TV ile PKK ilişkisinin varlığına dair bir kararın olmamasını gösterdi. Bu süre zarfında ROJ TV’ye ekonomik yardım toplamanın suç teşkil etmediğine karar verildi.

KARAR KÜRTLER VE DOSTLARI TARFINDAN SEVİNÇLE KARŞILANDI

Mahkemenin kararı açıklayacağı saatlerde Kürdistanlılar ve dostları da mahkeme salonunun önünde toplanmıştı. Beraat kararını sevinçle karşılayan Kürdistanlılar, yargılanan 10 Kürdü “ROJ TV’yi geri istiyoruz”, “Biji Serok Apo”, “Biji berxwedana Kobanê” sloganlarıyla karşıladı. Danimarka medyası da davayı yakından takip etti.

Mahkeme önünde bir konuşma yapan Davalılarla Dayanışma İnisiyatifi’nden İngen Politiske Fanger i Danmark’ın sözcüsü Annette Mørk, davanın Danimarka tarihinde önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Mørk, “Kürtler bu gidişle Danimarka’daki yargı sistemindeki aksaklıkları düzene koyacak” tespitinde bulundu.

Danimarka Yeşil-Kızıl Birlik Partisi Enhedslisten milletvekillerinden Christiyan Julh da bundan sonra PKK’nin “terör listesi”nden çıkarılması için çalışacaklarını söyledi. Enhedslisten yargı sözcüsü Pernille Skipper de bir basın açıklaması yayınladı.