Cizre’de Öcalan’a özgürlük mitingine onbinler katıldı

Cizre’de Öcalan’a özgürlük mitingine onbinler katıldı

Cizre'de Kürt Halk Önderi Abdullan Öcalan'ın özgürlüğü gerçekleştirilen mitinge on binlerce kişi katıldı. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, özgür bir yaşamın özgür bir önderlikle mümkün olabileceğini söyledi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde HDP ve DBP İlçe Örgütleri tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Çarkendal Meydanı'nda miting gerçekleştirildi. Mitingin yapıldığı alana sabahın erken saatlerinde binlerce kişi, yöresel kıyafetlerle akın etti. Miting alanı Öcalan, YPG, YPJ, HPG, YJA-STAR ve PKK savaşçılarının posterleri ve PKK, KCK, YPG ve YPJ bayrakları ile donatıldı. Alanda "Em şoreşa Rojavayê Kurdistanê silav dikin", "YDG-H birêxistin dibe qad azad dibin", "Şoreşa Rojava şoreşa ciwanan e em şoreşê silav dikin", "Em bang ciwanên canfeda yên Rêber Apo dikin ku tevlî refên YPG û YPJ ê ku rûmeta me ne bibin", "Bi rihê serkeftina Kobanê ber bi serkeftina Kurdistanê ve dimeşin", pankartları asıldı. Miting alanını dolduran on binlerce kişi sık sık "Bijî Serok Apo", "PKK gel e gel li vir e", "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî berxwedana YPG û YPJ" sloganları attı. Mitinge, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP ve DBP yöneticileri ile ilçede bulunan STÖ ve dernek temsilcileri de katıldı. 
Halk demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına "Çerxa Şoreşê" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulundu. 
Daha sonra mitingde konuşan DBP Cizre İlçe Eş Başkanı Mesut Nart, Cizre halkının onurlu yaşam için mücadelenin başını çekmeye devam edeceğini söyledi.

HDP Cizre İlçe Eş Başkanı Semire Oruç da, Rojava direnişinin ruhuyla Cizre'de kadınlar ve gençlerin Öcalan'ın özgürlüğü için seferberlik ilan ettiğini söyledi.

Oruç'un ardından konuşma yapan DBP Şırnak İl Eş Başkanı Salih Gülenç ise Kobanê direnişine değinerek, "İşte Kobanê, işte Cizîra Botan burada, halkımız burada alanlarda özgürlük mücadelesine devam ediyor. Cephelere akın etmeye devam ediyorlar. Bütün dünya Kobanê ve Kürt halkını konuşmaya devam ediyor" dedi. 

‘KÜRT HALKI DESTAN YAZDI’

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da şunları söyledi: "Kürt halkı Rojava'da onurlu bir yaşam için onurlu bir direnişle çetelere karşı savaştılar. Gençlerimiz cephelere akın ettiler. Halkımız cephelerdeki evlatlarını hiç yalnız bırakmadı. Kürt halkı Rojava'da sadece DAİŞ çetelerine karşı değil bir sisteme, topyekün imha çetelerine karşı onurlu bir mücadele sergilemiştir. Rojava'da Kürt halkı gençler öncülüğünde destan yazdı. Gençlerimiz geleceğimizdir onlara sahip çıkmamız lazım.”

‘ÖZGÜR YAŞAM ÖZGÜR ÖNDERLİKLE MÜMKÜNDÜR’

Sarıyıldız, Kobanê'de yeni bir şehirle birlikte yeni bir yaşamı inşa çalışmalarının başladığını ve Kürt halkının savaşı nasıl başardıysa şehrini yeniden inşa etmesini de başaracağını söyledi. Rojava devriminin gençlerin ve kadınların devrimi olduğunun altını çizen Sarıyıldız, Kürt halkının Rojava devrimiyle yeni yaşamın, özgür bir yaşamın temellerini attığını ve bunu dört parçada da inşa etmek için mücadeleyi yükselterek devam ettirmek gerektiğinin altını çizdi. Özgür bir yaşamın özgür bir önderlikle mümkün olabileceğini dile getiren Sarıyıldız, çözüm sürecinin olumlu sonuçlandırılması için, öncelikle Öcalan'ın koşullarının iyileştirilmesi, AKP hükümetinin ve devletin çözüm sürecinin ruhuna uygun adımlar atması ve kirli politikalarına son vermesi gerektiğinin altını çizdi. 

'GÖZALTILARA İZİN VERİLMEMELİ'

Cizre'de son aylarda yaşanan katliamlara ve polis baskısına karşı halk ve gençler tarafından kazılan hendeklere de değinen Sarıyıldız, "Gençlerimiz ve halkımız bu hendeklerin keyfi bir şekilde kazmadı. Bu hendekler polis baskısına, tutuklama furyasına karşı kazıldı. Gençlerimize yönelik saldırılar gerçekleştirildi. Bir ay içinde Cizre'de beş gencimiz katledildi. En son şehidimiz de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'dı. Şimdi hendekleri kapatın diyorlar. Biz hendekleri kapatmaya başladık ama bununla birlikte halkımız ve gençlerimiz öncülüğünde yeni bir yaşam için yeni bir mücadele içinde olmamız lazım. Baskınlar olduğunda bütün halkımız baskın yapılan eve yürüyüş yapmalı. Polisin gençlerimizi gözaltına almasına izin vermemeliyiz. Kobanê ruhunu Cizre'nin direniş ruhuyla bütünleştirmemiz lazım ve yeni yaşamın inşası için mücadele etmemiz gerekiyor. Herkes üzerine düşeni yapmalıdır" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından alanı dolduran 10 binlerce kişi sanatçı Nudem'in seslendirdiği ezgiler eşliğinde halay çekmeye devam ediyor. Miting, sanatçı Demhat Botan, Hamit Diyana ve Serhado'nun sahne alması ile devam edecek.