Brandanın altında umudun adı Kobanê doğdu

Brandanın altında umudun adı Kobanê doğdu

Kobanê 4 ay öncesine kadar Rojava’da bir kanton olarak anılıyordu, ancak bu günlerde doğan bebeklere umutla verilen isim oldu. Çetelerin saldırıları nedeniyle Suruç’a gelen Kobanêli öğretmen Rodin Ato, branda altında doğum yaptı ve çocuğunun adını umut ve gelecek özlemiyle Kobanê koydu.

DAİŞ çetelerinin saldırılarının ardından topraklarında zorla göç eden on binlerce Kobanêli içinde kışın gelmesiyle özellikle çocuklar için yaşama daha da zorlaştı. Sağlıkçılar çadır kentlerde ve kendi imkanlarıyla kurdukları branda barakalarda kalan çoğunluğu çocuk, yaşlı ve hamile kadınlardan oluşan Kobanêliler risk altında olduğu duyurusunu yapıyor. Çetin kış kullarında çadır kent ve brandalarda kentteki direnişten gelecek haber beklenirken, hayatta tüm hızıyla devam ediyor.

‘UMUDUN ADI’

6 aylık hamile iken karnındaki bebeği ile çete saldırılarından kaçan 25 yaşındaki Kürtçe öğretmeni Rodin Ato, Suruç’ta brandadan yaptığı barakada doğum yaptı. Ato, “Umudun ve geleceğin adı” diyerek doğan ilk çocuğuna Kobanê ismini verdi. İlk duygularını dile getiren Ato, “Bebeğim dün gece kurduğumuz brandanın altında dünyaya geldi. Hastaneye dahi gitme gereği duymadım. Tek çocuğumdur ve bu koşullarda onu nasıl koruyacağımı bilmiyorum” dedi.

FİRAZ DOĞAR DOĞMAZ HASTALANDI

Yine sağlıksız koşullarda dünya gelen bir diğer bebek ise Firaz. O’da anne karnında çeteci saldırıyla tanıştı ve kentini terk etmek zorunda başka bir şehirde zor koşullarda dünyaya geldi. Firaz’ın annesi Niştiman Fethi (19),  bebeğinin akciğerinden soğuk aldığını ifade ederek, “ DAİŞ çetelerinin saldırılarından sonra Xizan köyünden Suruç’a gelmek zorunda kaldık. Ancak biz biraz geç geldiğimiz için çadır kentlerde yer bulamadık. Kurduğumuz brandada doğum yaptım. Naylon brandanın altında bebeğimin ciğerlerinde iki damar tıkanmış, doktor bana ‘eğer o naylonun altında kalmaya devam ederseniz bu çocuğu hastaneye getirmenize gerek yoktur’ dedi. Bizde şuan ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.