Bitlis'te anadil yürüyüşü

Bitlis'te anadil yürüyüşü

Anadilde eğitim talebiyle Bitlis'te düzenlenen yürüyüşte konuşan KURDİ-DER Başkanı Haluk Çelebi, bir haftalık okul boykotunun hükümet için bir uyarı eylemi olduğunu söyledi.

KURDİ-DER Bitlis Şubesi anadilde eğitim talebiyle KESK Bitlis Şubeler Platformu binasından Ulu Cami Meydanına kadar yürüyüş yaptı.

Yürüyüş esnasında sık sık "Bijî zimanê kurdî", "Ana dil hakkı engellenemez" sloganları atılırken, "Bila Kurdi bibe zimane fermi", dövizleri taşındı. Yürüyüş, Bitlis Ulu Cami Meydanında son bulurken aralarında KURDİ-DER, KESK Bitlis Şubeler Platformu, DBP’li Bitlis ve Norşen eş başkanları, HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, HDP ve DBP Bitlis il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Yapılan yürüyüş sonrası açıklama yapan KURDİ-DER Başkanı Haluk Çelebi, Türkiye'de milyonlarca Kürt çocuğunun yabancı bir dille eğitime başladığını belirterek, bunun insanlık dışı ve utanç verici bir durumun olduğunu söyledi. Bir haftalık okul boykotunun iktidara bir uyarı niteliğinde olduğunu belirten KURDİ-Der Başkanı Çelebi, Kürt dili ve Kürt kültürünün geliştirilmesi için siyasi, sosyal ve ekonomik engellerin aşılmasının süreci destekleyecek bir adım olacağını belirterek; iktidarı asimilasyon politikalarına derhal son vermeye çağırdı.

KURDİ-DER Başkanı Çelebi’nin ardından söz alan HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ise herkesin kendini anadiliyle ifade etme ve eğitim yapma hakkına sahip olduğunu söyledi. Okul boykotuna da destek veren Zenderlioğlu, "çünkü bu okullarda anadil eğitimi değil; asimilasyon eğitimi amaçlı eğitim verilmektedir. Bugün yarattığımız değerler neticesinde halkımız okullarını açıyor ve kendi eğitimini de kendin öğretmenleri aracılığıyla verme hazırlığı yapıyor. Bu hazırlıklara estek olmak ve asimilasyon politikalarını lanetlemek için tüm halkımızı boykot çağrımıza uymaya davet ediyoruz” dedi