Yunanistan İsviçre’ye kaçırılan on milyarların peşinde

Ekonomik krizin etkilerini üzerinden atmaya çabalayan Yunanistan, yurtdışına kaçırılan on milyarlarca Euro’nun geri getirilmesine çabalıyor.

Ekonomik krizin etkilerini üzerinden atmaya çabalayan Yunanistan, yurtdışına kaçırılan on milyarlarca Euro’nun geri getirilmesine çabalıyor. Hükümet, İsviçre bankalarındaki 80 milyar Euro’yu da kapsayacak şekilde bir vergi anlaşması imzalamayı hedefliyor.

Alman haber ajansı dpa’nın diplomasi kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Yunanistan ve İsviçre arasındaki vergi anlaşmasına ilişkin görüşmeler yeniden başladı. Görüşmeler, Atina’daki hükümet binasında her iki ülkenin hükümet temsilcileirnin katılımıyla yapıldı.

Görüşmelerde İsviçre Uluslararası Finans Dairesi (SIF) Direktörü Jacques de Watteville ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın önde gelen danışmanı Nikos Pappas da yer aldılar.

Yunanistan vatandaşlarının İsviçre bankalarına yatırdığı paraların toplamının 80 milyar Euro’yu bulduğu ve bu miktarın üçte ikisinin kara para olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 10 bin Yunanistan vatandaşına ait olduğu tahmin edilen İsviçre’deki gizli hesapların özellikle son yıllarda arttığı biliniyor.

İki ülke arasında imzalacak bir vergi anlaşması ile Yunanistan’ın 10 ile 15 milyar Euro vergi geliri elde etmesi bekleniyor.

İsviçre ile Yunanistan arasındaki vergi anlaşmasına ilişkin müzakereler geçtiğimiz yıl durdurulmuştu. Yeni Demokrasi (ND) lideri Antonis Samaras başbakanlığındaki merkez-sağ hükümetin bu kararı birçok çevre tarafından ‘anlamsız’ bulunuyordu.