Yemen krizinde İran-Suudi savaşına doğru mu?

İran ile Suudiler arasındaki bölgesel rekabet, Yemen krizinde yeni bir boyut kazandı. Yemen'de Şii Husi savaşçılarının, Hadi yanlılarının defakto başkenti haline gelen Aden'e dayanması üzerine Suudi öncülüğündeki Arap koalisyonu müdahale etti.

İran ile Suudiler arasındaki bölgesel rekabet, Yemen krizinde yeni bir boyut kazandı. Yemen'de Şii Husi savaşçılarının, Hadi yanlılarının defakto başkenti haline gelen Aden'e dayanması üzerine Suudi öncülüğündeki Arap koalisyonu müdahale etti. Arap koalisyonu kara harekatına da hazır olduklarını bildirdi.

Gözlemciler Yemen'deki savaşın arka planında iki gücün olduğunu belirtiyor. Suudiler, Aden'e kaçan Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi'yi desteklerken, İran ise Şii Husi azınlığı destekliyor. Husiler, kuzeyde Suudi sınırında giderek daha fazla kendisini hissettiriyor.

Fransız stratejik analiz enstitüsü IFAS araştırmacısı ve Ortadoğu uzmanı David Rigoulet-Roze, France 24 haber kanalına yaptığı değerlendirmede, potansiyel olarak yıkıcı bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirtti.

Fransız uzman, Şiiler ve Sunniler arasında bölgesel bir savaş tehlikesine dikkat çekti. Fransa'nın eski Yemen büyükelçisi Gilles Gauthier, bir haftadan beridir Tahran'dan Sana'a günde 14 uçak kalktığını söyledi. Oysa bu iki şehir arasında düzenli bir bağlantı olmadığı belirtiliyor.

Gauthier'ye göre İran durumdan faydalanarak oyuna dahil oldu ve Lübnan'ın güneyindekine benzer bir üssü Yemen'de oluşturmaya çalışıyor.

Hedefte ise Bab el Mandeb boğazı bulunuyor. Dünya deniz ticareti temel olarak bu boğazdan geçerken, petrolün de büyük bölümünün de temel güzergahını oluşturuyor. Gemiler, Bab el Mandeb boğazından geçerek Süveyş kanalı ve Avrupa'ya doğru yol alıyor.

Ortadoğu uzman David Rigoulet-Roze, "Bu boğaz stratejiktir" diyerek İran'ın bölgeye yerleşme heveslerinin merkezinde yer aldığını kaydediyor.

Roze'a göre İran böylece sadece Fars Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda konumlanmadığını göstermek istiyor.

Fransız eski büyükelçi Gauthier ise, "İran iki boğaza sahip olarak, tüm dünya için kaçınılmaz bir ortak haline gelebilir" diyor.

Yemen'deki durum iki önemli aktörü devreye koydu. İran'ın hamlelerine karşı, Suudiler harekete geçti. Suudi Arabistan başından beri Yemen'deki güvenlik durumunu kendi iç sorunu olarak görüyor.

Suudiler on binlerce askerini sınıra yığdı ve uçaklarını kaldırdı. 10 ülkeden oluşan bir bölgesel güçle müdahalede bulundu. Karşısında Şii Husiler ve arka planda İran var.