Obama: Netanyahu İran konusunda yanıldı

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nin geçmişte Tahran ile Batılı güçler arasındaki bir anlaşmanın doğruluğu konusunda yanıldığını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nin geçmişte Tahran ile Batılı güçler arasındaki bir anlaşmanın doğruluğu konusunda yanıldığını söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Kongre'de çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin daveti üzerine, İran karşıtı lobi yapmak için ABD'de bulunuyor. Netanyahu bugün de Kongre'de bir konuşma yapacak.

Bu ziyaret ABD ile İsrail arasında soğuk bir etki yarattı. Obama, İsrail Başbakanı ile herhangi bir görüşmede bulunmayacağını açıkladı.

Netanyahu'nun ziyaretinin gerçekleştiği tam da bu sırada Washington ile Tahran, tartışmalı nükleer program konusunda nihai bir anlaşmayı Mart ayı sonuna kadar tamamlamak için müzakerelerde bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Pazartesi günü yaptığı açıklamada İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'dan oluşan 5+1 grubu arasında 2013'te varılan ilk anlaşmayı savundu.

Bu anlaşma bir kısım nükleer faaliyetin durdurulması karşılığında, kısmi olarak yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.

Reuters haber ajansına konuşan Obama, Netanyahu'nun bu anlaşmaya karşı her türden açıklamada bulunduğunu söyledi.

Obama, Netanhayu'nun sözlerini hatırlatarak "Bu anlaşma çok kötü olacaktı. İran'a 50 milyar dolar kazandıracaktı. İran anlaşmaya uymayacaktı. Bunların hiçbiri doğrulanmadı" dedi.

ABD Başkanı, İran'ın nükleer programının bazı unsurları konusunda geri adım attığını belirtti. İran ile 5+1 grubu arasında nihai bir anlaşmanın 31 Mart'a kadar imzalanması gerekiyor.

Obama ayrıca ABD ile İran arasında, 35 yıldır yıllık diplomatik kesintiden sonra yeniden bir yakınlaşma arayışında.

Ancak Benyamin Netanyahu böyle bir senaryoya karşı duruyor. Netanyahu, nükleer anlaşmayı sabote etmek için Amerikan topraklarında "tarihi bir görevde" olduğunu söyledi.