Katar'da kölecilik: Bir STÖ suç duyurusunda bulundu

Bir sivil toplum örgütü Katar'da 2012 Dünya Kupası için yapılan inşaat çalışmalarında göçmen işçilerin içinde bulunduğu koşullara karşı suç duyurusunda bulundu.

Bir sivil toplum örgütü Katar'da 2012 Dünya Kupası için yapılan inşaat çalışmalarında göçmen işçilerin içinde bulunduğu koşullara karşı suç duyurusunda bulundu.

Katar, büyüklük hayallerini hayata geçirmek için yabancı iş gücüne ihtiyaç duyuyor. Bunun için de işbirlikçi şirketler gerekiyor.

Doha'nın toprak evleri ve kumsal alanlarını firavuni şantiyelerle gökdelen ormanına çeviren Katar, gözlerini bu kez Dünya Futbol Kupası'na çevirmiş durumda.

Oysa yıllardır Asya'dan gelen yüzlerce göçmen işçinin durumu birçok kez skandallarla gündeme geldi.

Şantiyelerde hayatını kaybeden göçmenler, Katar'ın yaratmak istediği modern görüntüyle tam bir zıtlık oluşturuyor.

Pazartesi gününden bu yana Fransız şirketi Vinci sanık sandalyesinde yer alıyor. Bu şirketin yabancı işçileri çok ağır şartlarda çalıştırmasına karşı önce sendikalar harekete geçerek uyarıda bulundu.

Ardından ekonomik suç mağdurlarını savunan dernek "Sherpa", sözkonusu şirkete karşı Paris'te suç duyurusunda bulundu.

Sherpa derneği ve CGT sendikası Vinci şirketi ve Katar şubesi yöneticilerine karşı suç duyusunda bulunmak için ellerinde yeteri kadar belge olduğunu söyledi. Dernek, zorla çalıştırma ve kölelik statüsüne indirgeme suçlamasıyla şirketi savcılığa şikayet etti.

 

Sivil toplum örgütünün müdiresi Laetitia Lebert, "Vinci'nin şubesi kırılgan nüfusu zorlamak için tehditlerde bulunuyor. Göçmen işçiler aşırı sıcaklar altında haftada 66 saat çalışıyor" dedi.

 

50 dereceyi aşkın hava sıcaklığı altında yapılan iş nedeniyle onlarca işçi kalp krizi geçirdi. Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi, köleliğe hiçbir şekilde başvurmadıklarını iddia ediyor. Katar, insan ve işçi haklarına ilişkin uluslararası sözleşmeleri halen imzalamadı.