İspanya’da iktidar partisinin rüşvet skandalı büyüyor

İspanya’da iktidardaki muhafazakar Halk Partisi (PP)’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet skandalı davası genişliyor.

İspanya’da iktidardaki muhafazakar Halk Partisi (PP)’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet skandalı davası genişliyor. Davayı inceleyen ve ulusal çaptaki önemli dosyalara bakan Audiencia Nacional adlı mahkeme, aralarında üç PP saymanının da bulunduğu 40 kişiyi yargı önüne gönderdi.

Hakim Pablo Ruz başkanlığında görülen davada, aralarında iktidardaki PP’nin yöneticileirnin de bulunduğu 40 kişinin yargılanmasına karar verildi. Karar ile birlikte iktidar partisini sarsan rüşvet ve yolsuzluk skandalının boyutları daha da derinleşmiş oldu.

‘Gürtel Davası’ olarak adlandırılan rüşvet ve yolsuzluk skandalı kapsamında 1999 ile 2005 yılları arasında yaşanan olaylar inceleniyor. İddialar arasında Madrid, Pozuelo, Majadohanda ile Estepona kentleri belediyelerinin ihalelerine rüşvet bulaştırıldığı bulunuyor. Davada yargılananlar arasında iktidardaki Halk Partisi (PP)’nin saymanlarından Luis Barcenas, Alvaro Lapuerta ve Angel Sanchis de bulunuyor.

Rüşvet ve yolsuzluk skandalına ilişkin dava işsizlik ve yolsuzlukla mücadele söylemiyle 2011’den bu yana iktidarda olan Başbakan Mariano Rajoy ve partisini oldukça zora sokmuş durumda. Davanın bu yıl içinde belediye ve kısmi bölgesel seçimler ile yıl sonunda yapılacak genel seçimlerde sağ iktidara oy kaybettireceğine kesin gözüyle bakılıyor.