Almanya’da binlerce öğretmen greve gitti

Bugün Almanya’nın birçok eyaletinde GEW sendikasının çağrısıyla binlerce öğretmen greve gitti. Öğretmenlerin emeklilik haklarının yeniden düzenlenmesini ve maaş artışı talebiyle eylem kararı almasıyla nedeniyle birçok okulda derslikler boş kaldı.

 Bugün Almanya’nın birçok eyaletinde Bilim Eğitim Sendikası’nın (GEW) çağrısıyla binlerce öğretmen greve gitti. Öğretmenlerin emeklilik haklarının yeniden düzenlenmesini ve maaş artışı talebiyle eylem kararı almasıyla nedeniyle birçok okulda derslikler boş kaldı.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) üyesi Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) memur statüsü bulunmayan öğretmenlerin haklarının iyileştirilmesine yönelik görüşmelerin sonuç almaması üzerine bugün birçok eyalette grev kararı aldı. Kadrolu memur statüsünde olmayan 177 bin sözleşmeli öğretmenin grevi üç gün sürecek.

Sadece başkent Berlin’de 2 bine yakın greve gitti. Ancak grevin etkili olduğu eyaletler ise NRW, Saksen, Saksen Anhalt ve Thüringen eyaletleri. Özellikle grev nedeniyle Düsseldorf, Duisburg, Essen ve Wuppartal kentlerindeki ilk ve orta dereceli okullarda eğitimin aksaması bekleniyor.

Greve ilişkin açıklama yapan GEW NRW Eyaleti sözcüsü Berthold Paschert, sözleşmeli öğretmenlerin aynı koşullarda görev yapan memur statüsündeki meslektaşlarından ayda 400 Euro az maaş aldıklarına dikkat çekerek sonuç alana kadar eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi. Almanya’da toplam sayısı 800 bin olan öğretmenlerden dörtte birine yakını sözleşmeli olarak çalışıyor.

GREVLER MART AYI BOYU SÜRECEK

Öğretmenler yüzde 5,5 oranında zam ve bir kere mahsus 175 Euro ek ücrete talep ediyorlar. Ancak sendikaların maaş talebinin gerçekleşmesi halinde bunun eyaletlere 6 Milyar Euro’ya mal olacağı tahmin ediliyor.

Eyalet yönetimleriyle yapılan görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine görevlerin Mart ayı ortalarına kadar devam etmesi bekleniyor. Özellikle 1990’da iki Almanya’nın birleşmesinden sonra ülkesinin doğusundaki öğretmenlere memur statüsü verilmemiş, bu öğretmenler sözleşmeli olarak kabul edilmişti.

Bu nedenle özellikle doğu eyaletlerindeki Sachsen, Sachsen-Anhalt, Thüringen, Mecklenburg-Vorpommern ve Berlin’de grevin etkili olması bekleniyor. Ayrıca NRW eyaletinde de kamu çalışanları grev almıştı. Sadece Essen Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde dünden itibaren yaklaşık 300 personel iş bıraktı.

Kamu çalışanları sendikası yetkilileri iş bırakma eylemlerinin toplu sözleşme görüşmelerinin bir sonraki turu olan 16-17 Mart’a kadar süreceğini bildirdiler. Memur Sendikaları Birliği Başkan Yardımcısı (DBB) Willi Russ ise önümüzdeki hafta daha etkili grevlerin yapacaklarını duyurdu.