İran’dan yeni tür kamikaze dron

İran Devrim Muhafızları yeni tip bir kamikaze dronun tanıtımını yaptı.

İran Devrim Muhafızları pazar günü yeni bir tür kamikaze insansız hava aracını tanıttı. 

Devrim Muhafızları'na bağlı haber ajansı Tasnim'e göre İran'ın bu aracı 2020'de üretilen Rus yapımı Zala Lancet ile karşılaştırılabilir.

Patlayıcı yüklü bir savaş dronu olan gezici mühimmat, Rus cihazına benzer birçok özelliğe sahip. Tasnim drone'un bir videosunu da yayınladı. Gezici mühimmat, hedefin çevresinde bir süre gezinen ve yalnızca bir hedef bulunduğunda saldıran bir hava silahı sistemi olarak biliniyor. 

Tasnim’e göre elektro-optik sistemler ve yerleşik bir savaş başlığıyla donatılan gezici mühimmat, kara savaşlarında yaygın olarak kullanılıyor. Bu tür dronlar, bir hedef bulunana kadar belirli bir alanın etrafında dolaşıyor.

Haberde Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri ve İran Savunma Bakanlığı’nın halihazırda Meraj-521 ve Sina gezici mühimmatlarını geliştirdiği belirtildi. 

Yeni gezici mühimmatın Rus yapımı Lancet'ten ilham aldığı belirtiliyor. Dronun 30 ila 60 dakika uçuş süresine sahip olduğu ve 40 kilometre menzilde 3 ila 6 kilogram yük taşıyabileceği iddia ediliyor.

Tahran'ın aşırı muhafazakâr yönetimi son yıllarda dron geliştirme konusunda önemli ilerleme kaydettiklerini iddia ediyor. Rus ordusu Ukrayna'daki savaşında sık sık İran yapımı Şahid insansız hava araçlarını kullanıyor.

Perşembe günü Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Kanada bu insansız hava aracı üretimi nedeniyle Tahran'a karşı yeni yaptırım kararları aldı. İran bu yaptırımları şiddetle kınadı.